Obavijest vlasnicima plantažnih nasada kupine i lijeske 05.06.2012.

Na gotovo svim mjernim lokalitetima u Međimurju je tijekom mjeseca svibnja palo između 110 i 160 mm kiše. Poznato ja da vlažno i toplo meteorološko razdoblje pogoduje snažnijem razvoju mnogobrojnih uzročnika biljnih bolesti u poljoprivrednoj proizvodnji, a posebice u višegodišnjim voćnim nasadima te na površinama gdje se česti uzgaja jedna kultura. Kupine i lijeske uzgajane pojedinačno uz okućnice najčešće ne zahtijevaju posebne mjere zaštite, ali u intenzivnim ih nasadima gotovo svake sezone napada nekoliko kategorija štetnih organizama. Kupine u intenzivnim nasadima su posebno osjetljive na bolesti iz skupine paleži izbojaka (Didymella, Septocyta), hrđe (Kuehneola) i sive plijesni plodova (Botrytis).

Najvažnija bolest kupina se u nasadu prepoznaje po srebrnasto-bijeloj boji dijelova prošlogodišnjih izdanaka i pojavi sitnih crnih točkica (Didymella). Druga bolest koja se javlja zadnjih 5-6 godina prepoznaje se po crvenkasto-ljubičastim pjegama na donjoj trećini prošlogodišnjih izdanaka (Septocyta). Ovi su poremećaji naročito vidljivi u nasadima gdje je protekle godine zabilježena jača pojava kupinove mušice. Oboljeli prošlogodišnji izdanci izvor su zaraze za mlade izbojke u intenzivnom porastu. Dominantna sorte kupine bez bodlji ovih dana završava cvatnjom, pa je u narednom razdoblju moguće protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) planirati primjenu fungicida Teldor 500 SC u količini do 2,0 lit./ha ili Switch WG u količini do 1,0-1,2 kg/ha.

Karenca pripravku Teldor u kupinama i malinama iznosi 7 dana, a pripravku Switch 14 dana.  

Još uvijek u Republici Hrvatskoj nema registriranih i dovoljno učinkovitih pripravaka za suzbijanje bolesti izdanaka kupine i maline nakon završetka cvatnje i početkom razvoja plodova!  

Za suzbijanje štetne kupinove mušice moguće je koristiti Laser KS u količini 0,1-0,2 lit./ha, a karenca ovom pripravku iznosi samo 3 dana. Preporučujemo koristiti sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja. Doze pripravaka su određene temeljem utroška 1.000-1.400 litara škropiva/ha. Kiše u količini 40-50 mm ispiru površinske organske fungicide.

Budući je posljednjih godina na području Županije podignuta značajna površina nasada lijeske, proizvođače na čijim posjedima ova voćna vrsta dospijeva u rodnost upozoravamo da tijekom mjeseca lipnja i početkom srpnja još uvijek bilježimo pojačanu aktivnost najvažnijeg tehnološkog štetnika ljeskotoča (Balaninus nucum) iz skupine štetnih pipa ili uzročnika "crvljivosti" plodova lijeske. Dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika u lijeskama u našoj zemlji ima jedino metiokarb (Mesurol WP 50). U nasadima lijeske još nema registriranih i dovoljno učinkovitih kemijskih pripravaka za suzbijanje najvažnijih gljivičnih bolesti koje napadaju lišće i plodove: pepelnice (Phyllactinia) i smeđe truleži (Monilinia).

 
mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
Pripremi za ispis