Obavijest tržnim proizvođačima merkantilnog krumpira 28.05.2012.

Od upute za prve ovogodišnje usmjerene zaštite cime krumpira na području središnjeg dijela Županije, posebice u široj okolici Orehovice i Belice prošlo je 12 dana. Proteklog je tjedna, odnosno u danima od 22. do 24. svibnja o.g. na lokalitetu Orehovica palo 71,2 mm kiša sa tučom u popodnevnim satima dana 23. svibnja o.g., a na području Belice je u istim danima palo 56 mm kiše, dok je tuča zabilježena u popodnevnim satima dana 24. svibnja o.g.! Zbog takvih smo uvjeta proteklog tjedna bilježili vrlo povoljne uvjete za početni razvoj najopasnije bolesti cime krumpira – plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans). Tuča koja proteklog je oštetila više ili manje usjeve krumpira na područjima Orehovice, Male Subotice, Pribislavca i Belice naročito pogoduje naknadnom razvoju ove bolesti. Zbog blizine rijeke Drave i akumulacionih jezera kritične uvjete za vrlo jaku i ranu pojavu krumpirove plijesni bilježimo na području općine Orehovica i dijelu grada Čakovca, odnosno poljima uz rijeku Dravu.

Svakako su na moguću ranu pojavu plamenjače ili plijesni krumpira najugroženija polja gdje su usjevi rano posađeni ili su bili pokriveni paučinastom folijom ili površine gdje je protekle godine zabilježena kasna pojava ove bolesti. Obično smo prve znakove plamenjače krumpira proteklih godina pronalazili na ranim sortama adora i naročito riviera. Sva polja s krumpirom gdje usjev razvijaju bujniju cimu (npr. sorta vineta) također treba redovito pregledavati i započeti zaštitom. Meteorolozi  u drugoj polovici ovog tjedna ponovno najavljuju mogućnost novih oborina, što će naknadno pogodovati razvoju plamenjače krumpira.

Stoga proizvođačima merkantilnog krumpira u područjima uz rijeku Dravu i Muru, na poljima gdje usjevi krumpira zatvaraju redove i počinju formirati prve cvjetne glavice, preporučujemo u narednom razdoblju redovito pregledavati zdravstveno stanje usjeva, te započeti  i/ili ponoviti usmjerenu zaštitu. Na poljima koja su oštećena tučom potrebno je obaviti dvije kvalitetne zaštite protiv plamenjače krumpira s kraćim razmakom od samo 7 dana!

Za zaštitu cime krumpira od biljnih bolesti (Phytophthora, Alternaria) birati sredstva koja su navedena u ranijoj preporuci od 17. svibnja o.g.

U usjevima bujnog razvoja cime krumpira prskalicama bez dodatne opreme utrošiti 400-600 litara škropiva/ha.

Na poljima gdje sjemenski gomolji nisu preventivno prije sadnje zaštićeni pripravcima na osnovi imidakloprida, potrebna je zaštite protiv ličinki krumpirove zlatice koje se masovnije javljaju posljednjih nekoliko dana! Sredstva za suzbijanje ovog nametnika također su navedena u ranijoj preporuci od 17. svibnja o.g.!

Na usjevima krumpira koji su sađeni iz sjemena vlastite reprodukcije preporučujemo već od svibnja dodavati manje količine folijarnih hranjiva s naglašenim sadržajem huminskih– i amino-kiselina, te vitamina i morskih algi, koja umanjuju stresni utjecaj niskih i visokih temperatura, te negativnog sunčanog zračenja. Ova folijarna hranjiva povoljno utječu na bržu regeneraciju ili obnovu cime nakon tuče!

Još jednom tržne proizvođače krumpira upozoravamo na vrlo veliki rizik od rane pojave plamenjače ili krumpirove plijesni na poljima koja su proteklog tjedna bila oštećena tučom i na kvalitetne mjere zaštite koje je potrebno obaviti prije sljedeće najavljene jače kiše.

 
mr.sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
 
 
 
 
 
Pripremi za ispis