U Virju održana učionica na otvorenom: Agrotehnika proizvodnje krmnih kultura

Jučer smo bili „mokri do kože“ u dobrodošloj kiši za sve krmne kulture (jari grašak cvate, nešto niže temperature od uobičajenih i vlaga idealni su u ovoj fazi razvoja, a uvjeti su pogodni i za intenzivan porast lucerne i crvene djeteline), ali smo bili uporni i obišli sve parcele.

Crvena_djetelina_1.jpg

Crvena djetelina

Dvadesetak zainteresiranih poljoprivrednika mogli su vidjeti učinak registriranih sredstava za zaštitu bilja u crvenoj djetelini, lucerni i grašku pri suzbijanju korova (Pulsar 40, Basagran 480 i Focus Ultra), kao i sortiment krmnih kultura iz proizvodnog programa Poljoprivrednog instituta Osijek. Ozimi grašak OSJEČKI ZELENI u smjesi sa pšenoraži, posijan 17. listopada prošle godine, u fazi je pune cvatnje. Uskoro će biti pokošen i spremljen u sjenažu. Jare kulture posijane 20. i 21. ožujka su: stočni grašak zrnaš, kultivar GOLD, crvena djetelina, kultivar VIVA (priznata 2011. godine) i lucerna, kultivar OS 99. Prilikom sjetve svake krmne vrste napravili smo „sjetvenu probu“. Jari grašak je u punoj cvatnji, a crvena djetelina i lucerna „zatvorile su redove“.

grasak_zrnas_1.jpg

Grašak zrnaš

 

ozimi_grasak_triticale1.jpg

Ozimi grašak i triticale

Zahvaljujem na suradnji OPG-u Čagran, tvrtki Poljoprivredni institut Osijek i BASF  koji su  donirali sjeme i sredstva za zaštitu bilja.

Također, ovom prigodom pozivam zainteresirane na iduću „Učionicu na otvorenom“ koju organiziramo u suradnji s OPG Martinović (iz Štaglinca) i OPG Puhar (iz Đelekovca), te tvrtkama BASF i Petrokemija d. d, a koja će se održati 5. lipnja (utorak) na parcelama pšenice u Koprivnici i Đelekovcu, s temom gnojidba i zaštita od korova, bolesti i štetnika usjeva ozime pšenice.

 

mr. sc.Tatjana Međimurec,
viša stručna savjetnica za ratarstvo
Pripremi za ispis