Obavijest za povrtlare 17.05.2012.

Nakon prestanka oborina luk iz lučice koji je u fazi 5-6 listova potrebito je prskati za zaštitu od bolesti plamenjače (Peronospora destruktor) pripravcima kao što su: Galben C ili Baldo C, karenca = 28 dana ili pripravcima koji imaju dozvolu za proširenje primjene na male kulture:

Amistar 250 EC                      Karenca=14 dana

 Quadris  SC                            Karenca=14 dana

 Ridomil Gold MZ Pepite       Karenca= 21 dan

Shirlan SC                               Karenca =7 dana

Uz pripravak potrebito je dodati okvašivač. 

U nasadu krumpira koji je veličine 25-30cm potrebito je izvršiti zaštitu od plamenjače (Phytophthora infestans) i koncentrične (Alternaria solani) koristeći se jednim od pripravaka: Acrobat MZ, Antracol Combi WP 76, Daconil720SC, Melody Duo WP, Quadris SC.

Na nezaštićenom krumpiru prije sadnje primjećujemo ličinke krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Za suzbijanje ličinki preporučujemo jedan od pripravaka: Actara 25 WG, Clypso 480 SC, Mospilan 20, Confidor 200SL, Boxer, Laser, Regent, Match EC i dr.

Karenca je propisano najkraće razdoblje izraženo brojem dana koji moraju proći od primjene sredstva do berbe odnosno žetve. Poštivanjem karence osigurava se zdravstvena ispravnost poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda.

Prije upotrebe pripravka obavezno pročitati uputu proizvođača i evidentirati tretiranje.

 

Mara Maglić dipl.ing.agr.
e-mail:
Mara.Maglic@komora.hr

Pripremi za ispis