Korčula – podizanje višegodišnjih nasada na šumskom zemljištu

Na istočnom dijelu otoka u Lumbardi upravo je završena sadnja dijela vinograda koji sveukupno sada zauzima oko 6 ha od ukupno 10 koliko je obuhvaćeno ovim projektom. Sve je počelo prije četiri godine kada se u vrijeme provođenja operativnih programa podizanja trajnih nasada, obrt „Zure ribarstvo“ odlučilo na poduzetničku ideju dobivanja koncesije šumskog terena na predjelu Kokojevica za podizanje vinograda i maslinika. Vlasnik obrta već godinama uspješno ujedinjuje poljoprivredu, ribarstvo i ugostiteljstvo u proizvod otočkog seoskog domaćinstva te je ovdje vidio priliku za iskorak u svom poslovanju. Nakon dosta utrošenog vremena, energije i financijskih sredstava, prošle godine je završena priprema terena i posađen veći dio vinograda, te maslinik i manji dio voćnjak na 4 ha površine. Zapravo se radi o masliniku na čijim su rubovima različite voćne vrste iz razloga osiguranja sirovine za proizvodnju voćnih likera po čemu je ovaj obrt poznat. Spomenuti maslinik zauzima manje kvalitetan i strmiji dio trena u odnosu na vinograd. Od sortimenta najviše je zastupljena sorta lastovka, pored levantinke i oblice, te još neke lokalne sorte manjeg značaja. Kako je već spomenuto, vinograd od 30 000 čokota se prostire na 6 ha površine solidno pripremljenog terena, nagiba u prosjeku 15-20 %. Naravno da od sorata bijelog grožđa prevladava grk uz manji dio maraštine i pošipa, dok su kod crnih sorata pored plavca malog još zastupljeni cabernet sauvignon, merlot, syrah i alicant bushe. Svakako, za opstanak ovog projekta neophodno je navodnjavanje nasada gdje će se potrebe za vodom podmiriti iz bušotine podzemne vode. 

Zure_travanj_2012.jpg

Na suprotnom pak kraju otoka, na predjelu Požar u Vela Luci, događa se sličan pothvat.Upravo je u tijeku finalna priprema trena za podizanje maslinika na površini od 12,5 ha. Prvotna ideja investitora Uljare Zlokić, stara već 7 godina, bila je planirana sadnja maslina na 20 ha. Međutim iz razno raznih razloga ta se ideja nije tada realizirala. U međuvremenu se navedeni investitor udružio s još pet velolučkih poduzetnika te osnovao PZ Brnjal koji je sad nositelj koncesije odnosno cijelog projekta. Prema do sada učinjenom zasigurno se radi o najboljem i najkvalitetnijem primjeru kultiviranja šumskog terena za podizanje višegodišnjeg nasada na području Dubrovačko-neretvanske županije, pa i šire. Ne samo da je teren sam po sebi kvalitetan, jer je s velikim udjelom zemlje odnosno sitnice (tip smeđeg tla na krednom vapnencu), te takoreći bez značajnijeg pada na većem dijelu, već je i sama priprema terena tehnički vrlo dobro izvedena. Dojam popravlja i činjenica da je teren meliorativno obogaćen kompostiranom maslinovom kominom iz prije spomenute uljare. Sadnja se planira na jesen gdje će u sortimentu prevladavati autohtona sorta lastovka (70 %) s gustoćom sklopa od 200 stabala/ha. Također se kao izvor vode za navodnjavanje predviđa korištenje iz bušotine podzemne vode. S obzirom na djevičanstvo terena, povoljne ekološke prilike položaja, investitor će se vjerojatno opredijeliti za ekološki uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja.

PZ_Brnjal_travanj_2012.jpg

Lijepo je i korisno iskustvo bilo provesti dan na Korčuli u obilasku spomenutih lokaliteta i dati određeni doprinos realizaciji ovih projekata. Nadamo se da će investitori svojom energijom i entuzijazmom uz stručnu pomoć savjetodavne službe do kraja ostvariti svoje planove te poljoprivredi otoka Korčule dati još jednu dimenziju više. 

                                                                   Marijo Car, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis