Otvorena Cesta sira Karlovačke županije

Cesta sira Karlovačke županije poseban je oblik prodaje poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda sirarskog područja na kojem seljačka gospodarstva (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) i ostale pravne i fizičke osobe, udruženi pod zajedničkim nazivom Udruga malih sirara Karlovačke županije „Korni“, nude svoje proizvode, posebice sir i druge mliječne proizvode iz vlastite proizvodnje te ostale seljačke specijalitete. 

Prošle su četiri godine od prve ideje do realizacije, ali sa zadovoljstvom ističem da smo uspjeli otvoriti Cestu sira Karlovačke županije.

Uz stručnu pomoć Poljoprivredne savjetodavne službe te financijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, Karlovačke županije, UNDP-a i jedinica lokalne samouprave s područja Karlovačke županije, Udruga malih sirara Karlovačke županije „Korni“ uspjela je privesti kraju prvu fazu projekta, te službeno imamo prvu Cestu sira u Republici Hrvatskoj, ali i šire.

Cesta sira proteže se na području cijele Karlovačke županije, a momentalno se na njoj nalazi 10 proizvođača. U ovaj projekt smo krenuli s daleko većim brojem sirara, ali u ovoj fazi zakonske okvire je zadovoljilo samo 10 OPG-a. 

Završetkom prve faze tek smo krenuli u pravi posao, jer slijedi postavljanje prometnih obavijesnih znakova (nakon odobrenja nadležnih institucija). Ovaj posao će ići postupno, jer ulaza u Županiju je puno, a znakovi su skupi, te ćemo svakako morati koristiti sredstva iz EU fondova, ali ne samo za znakove već i za realizaciju niz novih ideja koje imamo i koje ćemo plasirati kroz Cestu sira. 

Ovaj dan je važan za sirare Karlovačke županije, ali i općenito za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-e) koja širom Hrvatske imaju male sirane, jer vjerujemo da će nas slijediti i da je ova Cesta sira tek prva u nizu. Otvaranje ceste sira je važno i za daljnji razvoj ruranih područja, jer pored velikog broja vinskih cesta imamo sada i cestu na kojoj je osnovna namirnica sir – proizvod koji se izvrsno sljubljuje s našim vinima. Ovime se utire put izravne prodaje svih poljoprivrednih proizvoda na OPG-ima kao i dopunskim djelatnostima čiji će razvoj tek uslijediti, a doprinijet će jačanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te će njihova ponuda biti prepoznatljivija od strane turista koji tek otkrivaju bogatstvo našeg ruralnog područja.

Ove ne iznosim samo kao voditelj projekta Ceste sira Karlovačke županije već i kao načelnica Odjela za ruralni razvoj Poljoprivredne savjetodavne službe koji će intenzivno nastaviti raditi na ovakvim projektima, kao i na povlačenju što više sredstava iz EU fondova za naše ruralno područje, prvenstveno na korist naših OPG-a.   

Cestasira2.jpg

Otvorenje su popratili i mnogobrojni mediji te im se ovim putem zahvaljujem, jer oni predstavljaju izuzetno važnu kariku u razvoju ovakvih projekata. 

Što je o Cesti sira napisala književnica i novinarka Božice Brkan možete pročitati na sljedećim linkovima:

http://oblizeki.com/cesta-sira-prva-u-hrvatskoj-doziva-vas-skripavcem-i-drugim-krasnim-sirevima-6562

http://ziviselo.com/clanci/sverceri-sira-ponovno-osvojili-ceste-a-bogami-i-autoceste/ima

Brošura o Cesti sira

 
                                  Višnja Magdić, dipl. ing. agr., načelnica
i tajnica Udruge malih sirara Karlovačke županije „Korni“
 
Pripremi za ispis