Korčula – podizanje višegodišnjih nasada na šumskom zemljištu

Na istočnom dijelu otoka u Lumbardi upravo je završena sadnja dijela vinograda koji sveukupno sada zauzima oko 6 ha od ukupno 10 koliko je obuhvaćeno ovim projektom. Sve je počelo prije četiri godine kada se u vrijeme provođenja operativnih programa podizanja trajnih nasada, obrt „Zure ribarstvo“ odlučilo na poduzetničku ideju dobivanja koncesije šumskog terena na predjelu Kokojevica za podizanje vinograda i maslinika. Vlasnik obrta već godinama uspješno ujedinjuje poljoprivredu, ribarstvo i ugostiteljstvo u proizvod otočkog seoskog domaćinstva te je ovdje vidio priliku za iskorak u svom poslovanju. Nakon dosta utrošenog vremena, energije i financijskih sredstava, prošle godine je završena priprema terena i posađen veći dio vinograda, te maslinik i manji dio voćnjak na 4 ha površine. Zapravo se radi o masliniku na čijim su rubovima različite voćne vrste iz razloga osiguranja sirovine za proizvodnju voćnih likera po čemu je ovaj obrt poznat. Spomenuti maslinik zauzima manje kvalitetan i strmiji dio trena u odnosu na vinograd. Od sortimenta najviše je zastupljena sorta lastovka, pored levantinke i oblice, te još neke lokalne sorte manjeg značaja. Kako je već spomenuto, vinograd od 30 000 čokota se prostire na 6 ha površine solidno pripremljenog terena, nagiba u prosjeku 15-20 %. Naravno da od sorata bijelog grožđa prevladava grk uz manji dio maraštine i pošipa, dok su kod crnih sorata pored plavca malog još zastupljeni cabernet sauvignon, merlot, syrah i alicant bushe. Svakako, za opstanak ovog projekta neophodno je navodnjavanje nasada gdje će se potrebe za vodom podmiriti iz bušotine podzemne vode. 

Zure_travanj_2012.jpg

Na suprotnom pak kraju otoka, na predjelu Požar u Vela Luci, događa se sličan pothvat.Upravo je u tijeku finalna priprema trena za podizanje maslinika na površini od 12,5 ha. Prvotna ideja investitora Uljare Zlokić, stara već 7 godina, bila je planirana sadnja maslina na 20 ha. Međutim iz razno raznih razloga ta se ideja nije tada realizirala. U međuvremenu se navedeni investitor udružio s još pet velolučkih poduzetnika te osnovao PZ Brnjal koji je sad nositelj koncesije odnosno cijelog projekta. Prema do sada učinjenom zasigurno se radi o najboljem i najkvalitetnijem primjeru kultiviranja šumskog terena za podizanje višegodišnjeg nasada na području Dubrovačko-neretvanske županije, pa i šire. Ne samo da je teren sam po sebi kvalitetan, jer je s velikim udjelom zemlje odnosno sitnice (tip smeđeg tla na krednom vapnencu), te takoreći bez značajnijeg pada na većem dijelu, već je i sama priprema terena tehnički vrlo dobro izvedena. Dojam popravlja i činjenica da je teren meliorativno obogaćen kompostiranom maslinovom kominom iz prije spomenute uljare. Sadnja se planira na jesen gdje će u sortimentu prevladavati autohtona sorta lastovka (70 %) s gustoćom sklopa od 200 stabala/ha. Također se kao izvor vode za navodnjavanje predviđa korištenje iz bušotine podzemne vode. S obzirom na djevičanstvo terena, povoljne ekološke prilike položaja, investitor će se vjerojatno opredijeliti za ekološki uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja.

PZ_Brnjal_travanj_2012.jpg

Lijepo je i korisno iskustvo bilo provesti dan na Korčuli u obilasku spomenutih lokaliteta i dati određeni doprinos realizaciji ovih projekata. Nadamo se da će investitori svojom energijom i entuzijazmom uz stručnu pomoć savjetodavne službe do kraja ostvariti svoje planove te poljoprivredi otoka Korčule dati još jednu dimenziju više. 

                                                                   Marijo Car, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik