Posjet zagrebačkih sirara Istočnoj Slavoniji

Prvo mjesto gdje smo se zaustavili bili su Retkovci i u njima OPG Perković s kozarskom farmom i mini siranom. Farma broji 60-ak koza sanske i burske pasmine. Uređena je i mini sirana u kojoj proizvode tvrde i polutvrde sireve. Ova farma i sirana funkcionira radom i vještinama pet članova gospodarstva. Sudjelovanjem na brojnim manifestacijama i osvajajući nagrade, postali su prepoznatljivi na tržištu kozjih sireva pa plasman nikad nije upitan.

Sirari_Slavonija1.jpg

Farma koza OPG-a Perković u Retkovcima (foto: Lj. Pomper)

Sljedeći naši domaćini bili su članovi OPG Mađarević iz Tompojevaca, a njihova djelatnost je tov svinja i prerada mesa u objektu odobrenom pod posebnim uvjetima. OPG Mađarević godišnje utovi 1200 komada svinja do 200 kg težine. U pogonu za preradu, s najsuvremenijim uvjetima proizvodnje, proizvode nadaleko poznati kulen i druge suhomesnate proizvode. Obišli smo pogon za preradu, a doživljaj nadopunili kušanjem domaćih suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica, čvarci, slanina…) u autentičnom ambijentu koji odiše starinom srijemskog kraja.

Sirari_Slavonija2.jpg

Proizvodnja kulena na OPG-u Mađarević u Tompojevcima (foto: Lj. Pomper)

Treća posjeta bila je u Tordincima, malom srijemskom selu na kraju kojeg se nalazi „Acin salaš“ šokačko imanje na površini od 4 ha. Imanje se sastoji od objekata tradicijske vrijednosti s obilježjima nekadašnjih stanova (ambari, čardaci, pušnica, svinjci, štala za konje, đeram… ). Sve sobe su uređene u šokačkom ugođaju, a hrana se sprema na stari, tradicionalni način. Vlasnik je gospodin Adam Adžić – Aca, a njegovi sinovi vode ratarsko/stočarsku proizvodnju koju smo također imali priliku obići. Naime, uz ovaj salaš nalazi se jedna od najsuvremenijih mliječna farma kod nas, puštena u pogon prije nekoliko mjeseci. Trenutni kapacitet je 260 grla mliječnih krava, a mužnja se obavlja „robotom“. U krugu farme dovršava se pogon za proizvodnju električne energije iz bio plina (iz gnojnice i silaže). Dio proizvedene energije koristio bi se na farmi, a dio bi odlazio u elektroenergetski sustav.

Sirari_Slavonija3.jpg

Mužnja robotom na farmi Adžić u Tordincima (foto: Lj. Pomper)

U sjećanje na 261-og pogubljenog civila i vojnika deportiranih iz vukovarske bolnice, u hangaru farme Ovčara uređen je Spomen dom, kojeg smo također posjetili i na spomeniku zapalili svijeću.

Iako je dan bio kišovit i hladan svi smo se kući vratili puni lijepih utisaka. Toplina i gostoljubivost naših domaćina, prekrasni krajolici srijemske žitnice, vinograda i voćnjaka te dobro uređena poljoprivredna gospodarstva s velikim mogućnostima razvoja svima će ostati dugo u sjećanju.

Sirari su, kao i uvijek iskoristili putovanje za međusobne razgovore i razmjenu svojih iskustava u ovoj proizvodnji. Putovanje smo mi savjetnici iskoristili za dogovor s proizvođačima oko provođenja projekata, mjera poljoprivredne politike i drugih stručnih aktivnosti na njihovim gospodarstvima.

Na kraju se moramo zahvaliti našim dragim kolegama, savjetnicima, Nadi Matić i Marijanu Geli za pomoć oko organizacije putovanja.

Također se zahvaljujemo i gospođi Ljiljani Pomper iz firme Schaumann Agri d.o.o. što nas prati na ovakvim putovanjima i često pomaže u i njihovoj organizaciji.

Područni odjel HPK Grad Zagreb
Elinor Nikolić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica
 
Područni odjel HPK Zagrebačke županije
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.,viša stručna savjetnica
 Manuel Čičko, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
Pripremi za ispis