Pravovremena košnja trave najviše utječe na kvalitetu sjenaže

Na području Koprivničko-križevačke županije, zbog nedostatka krme iz prošle sušne godine na OPG-u Tomislava Mikulinjaka u selu Vojvodinec, prvi otkos talijanskog ljulj pokošen je 24. ožujka, kada je trava bila visoka svega 30 cm. Nakon tri tjedna otvorena je prva rolo bala sjenaže. Ova sjenaža je već treći dan podigla dnevnu proizvodnju mlijeka po kravi za 2,5 litre, što je na 45 krava u mužnji povećalo proizvodnju za 112 litara mlijeka dnevno.
Na ovom OPG-u normalna ovogodišnja košnja započela je 9. travnja, a zadnji otkosi prvog otkosa pokošeni su 25. travnja. Na svim parcelama talijanski ljulj nije došao istovremeno za košnju, jer nije istovremeno sijan u jesen. Ranija jesenska sjetva krajem rujna, ove godine je dala najranije otkose. S prve parcele na kojoj se trava morala pokositi krajem ožujka, krajem travnja skidati će se normalan drugi otkos.
 
Na istom širem području grada Koprivnice, na OPG-u Anđelka Vrabelja prvi ovogodišnji otkos talijanskog ljulja pokošen je 15. travnja, a visina trave na jednoj parceli bila je 60 cm, a na drugoj 70 cm. Obadvije parcele su zasijane krajem rujna 2011. i u vrijeme sjetve pala je kiša. Na susjednoj parceli, koja je sijana u drugoj polovici listopada, visina talijanskog ljulja 15. travnja bila je svega 30 cm. Na parceli s visinom trave od 60 cm prinos po hektaru bio je 45 tona zelene mase, a na drugoj parceli s visinom trave od 70 cm prinos je bio 50 tona zelene mase po hektaru.

kosnja_trave1.jpg

Visina talijanskog ljulja 15. travnja 2012. na jednoj parceli 60 cm, na drugoj parceli 70 cm.

kosnja_trave2.jpg

 Vaganje prvog otkosa talijanskog ljulja i izračun prinosa zelene mase po 1 m² i po 1 hektaru. 
Na slici: Anđelko Vrabelj (lijevo) i Dragan Pejić (desno). 

kosnja_trave3.jpg

Svi farmeri koji imaju dobru suradnju sa stručnim savjetnicima savjetodavne službe i ove godine imaju dobre prve otkose talijanskog ljulja, a očekujemo da će i drugi otkosi polovicom svibnja biti dobri, jer je ipak palo nešto kiše.
  
Područni odjel HPK-a Koprivničko-križevačke županije
mr. sc. Srećko Ladišić, načelnik Odjela za stočarstvo
Pripremi za ispis