Obavijest proizvođačima ozimog ječma 26.04.2012.

U prve dvije dekade mjeseca travnja zabilježeno je promjenljivo, prohladno, vjetrovito i povremeno kišovito meteorološko razdoblje, te je u središnjem dijelu Županije od 5. do 24. travnja o.g. zabilježeno 9 kišnih dana tijekom kojih je palo oko 55 mm kiše. U takvim je uvjetima zabilježen intenzivni porast ozimih žitarica. Nažalost, u tri noći 1./2., zatim 8./9. i 9./10. travnja o.g. zabilježene su negativne vrijednosti temperature zraka koje su na visini 2 m dosezale -6,4°C, te smo na strnim žitaricama nakon prvih ovogodišnjih proljetnih kiša i niskih temperatura u danima od 5.-10. travnja zabilježili štete na vršnim dijelovima lišća od smrzavanja. Nakon prohladno-vlažnog razdoblja u narednim danima očekujemo porast dnevnih vrijednosti temperature na +26°C, a poznato ja da u uvjetima toplijeg i sparnog razdoblja bilježimo optimalne uvjeta za razvoj većine gljivičnih bolesti strnih žitarica.

Na taj su način oborine uz dugotrajno vlaženje biljnih organa u proteklom mjesecu pogodovale su primarnim zarazama uzročnika biljnih bolesti na usjevima ozimog ječma! Naročito to vrijedi za usjeve koji se uzgajaju sjetvom sjemena iz vlastite reprodukcije ili na poljima zasijanim tzv. "farmerskim sjemenom". Klasanje i početak cvatnje zadnji je razvojni stadij kada je moguće zaštititi usjeve ječma od naknadnog jačeg razvoj bolesti tijekom mjeseca svibnja. Ozimi ječam sijan sjemenom iz vlastite reprodukcije jače je zaražen mrežastom pjegavosti (Pyrenophora terres), a usjevi sijani deklariranim sjemenom jače su napadnuti uzročnikom sive pjegavosti i paleži lišća (Rynchosporium secalis)! Najavljena toplina u narednim će danima pogodovati brzom klasanju ozimog ječma, što je optimalno vrijeme za zaštitu vršnog lista i klasa od biljnih bolesti.

Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da vlažni i topliji meteorološki uvjeti krajem uvjeti krajem travnja i tijekom mjeseca svibnja omogućuju snažniju epifitociju bolesti lista, vlati i klasa ozimog ječma, pa na netretiranim parcelama očekujemo gubitak uroda 35-60 ili čak i više %. Moguće je istovremeno sa zaštitom usjeva ječma od gljivičnih bolesti koristiti i vodotopiva folijarna gnojiva za završnu prihranu preko lista, vlati i klasja usjeva. Zbog manje sjetvene strukture ozimih žitarica, ove se sezone potrebno pratiti populaciju i žitne leme u usjevima ječma, te po potrebi primijeniti i jedan od dopuštenih insekticida.

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena (lit./ha)
azoksistrobin
Amistar
0,5-0,8
azoksistrobin & ciprokonazol
Amistar Xtra
0,6-0,8
epoksikonazol & karbendazim
Duett, Respect 250 SC
0,8-1,0
epoksikonazol & metiltiofanat
Duett Ultra
0,4-0,6
epoksikonazol & fenpropimorf
Opus Team
1,5
epoksikonazol & krezoksim-metil
Controlan
0,8-1,0
flutriafol
Impact, Takt SC,
 Impact 25 SC, Superpact SC
1,0
0,5
metkonazol
Caramba SL
1,2-1,5
tebukonazol
Folicur EW 250, Foliar 250
0,5-1,5
tebukonazol & protiokonazol
Prosaro 250 EC
0,75-1,0
tebukonazol & karbendazim
Porto SC
1,5
trifloksistrobin & ciprokonazol
Sphere 535 SC
0,35
prokloraz
Sportak, Mirage 45 EC
1,0
piraklostrobin & epoksikonazol
Opera SE
1,25

Tablica 1. Pripravci dopušteni u Republici Hrvatskoj za suzbijanje bolesti ječma (Pyrenophora, Rynchosporium):

Utrošiti 350-400 litara škropiva/ha. Navedeni pripravci imaju najčešće propisanu karencu u žitaricama od 35 do 42 dana.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
e-mail:milorad.subic@komora.hr

Pripremi za ispis