Keukenhof – proljetni cvjetni vrtovi

Doživljaj Keukenhofa

Keukenhof je otvoren dva mjeseca u proljeće i u tom razdoblju posjeti ga 850.000 obožavatelja. Ove godine otvoren je od 22. ožujka do 20. svibnja. Posjetitelji mogu uživati u cvjetnim gredicama od 7 milijuna ručno posađenih lukovica cvijeća na 15 km dugoj šetnici. Park nudi i mnogo drugih atrakcija – jezero sa stepenicama od kamena, vjetrenjaču iz XIX. stoljeća, djela nizozemskih umjetnika i dr. sadržaje.

Keunkehof_5.jpg

Keunkehof6.jpg

Park ima i pet zatvorenih paviljona. Tamo se predstavljaju najbolji nizozemski floristi sa svojim cvjetnim kreacijama i izložbom najrjeđih kultivara tulipana, kolekcijom orhideja, ruža, begonija, ljiljana, krizantema i drugog ukrasnog bilja.

Svake godine u parku se prikazuje posebna cvjetna tema. Ovogodišnja je posvećena „Poljskoj – srcu Europe“ i nazvana je „Chopinova balada“ po poznatom skladatelju. Odvija se ispred i u Oranje Nassau paviljonu. Kao središnji motiv za cvjetnu temu je uzet poljski drevni nacionalni park Bialowieski (pod zaštitom  UNESCO-a) pa će i u paviljonu biti atraktivnih i originalnih drveća.

Keukenhof_chopin.jpg

Novost u Keukehofu je osam „cvjetnih predstava“ što će se upriličiti svaki tjedan sa drugom grupom cvijeća. Prvi tjedan započinje tzv. „Teatrom tulipana“, nastavlja se „Festivalom frezija“, ružama, gerberama, alstromerijama. Slijedi tjedna tema „Cvjetna moć“ i na kraju je prikaz ljepote u „Iskričavom ljetnom cvijeću“.

Keunkenhof4.jpg

Tradicionalno se uz otvoreni Keukenhof održava i cvjetna parada koju nazivaju i „lica proljeća“. Ovogodišnja je upriličena 21. travnja. Cvjetna povorka kreće se određenom rutom dugom 40 km. Konvoj s cvijećem ukrašenim „čamcima“ i automobilima ide od područja Noordwijka, gdje se uzgajaju lukovice cvijeća na 311 ha, do Haarlema – grada u blizini prostranih polja tulipana gdje je započela tzv. tulipomania u XVII. stoljeću.

 

Keunhopf1.jpg

Keunkehopf2.jpg

Keukenhof3.jpg

Nizozemska – zemlja cvijeća

Nizozemska je zemlja u kojoj je komercijalna cvjećarska proizvodnja počela u XVII. stoljeću. Na godinu proizvedu 600 milijuna lukovica cvijeća, četiri milijarde biljaka rezanog cvijeća, cvjetnih lončanica i ostalog cvijeća, te pet milijardi ukrasnog bilja (drveće, grmlje i dr.).  

Cvjetno bogatstvo i sam ugođaj Keukenhofa teško je prenijeti slikom. Ovih nekoliko isječaka može djelomično dočarati ljepotu parka i uloženi trud domaćina za uživanje mnogobrojnim turistima.

Izvor fotografija: http://www.keukenhof.nl/

Područni odjel HPK-a Koprivničko-križevačke županije
Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.
 
 
Pripremi za ispis