Provjera ispravnosti ratarskih prskalica

Djelatnici Zavoda za mehanizaciju vrlo su aktivni na terenu cijele Republike Hrvatske, gdje uz pomoć najmodernije opreme za kontrolu ispravnosti rada prskalica, raspršivača i ostalih tehničkih sustava pomažu poljoprivrednim proizvođačima u saznanjima o traženim kriterijima i kvaliteti rada njihovih prskalica, raspršivača ili ostalih tehničkih sustava koji imaju spremnik veći od 5 litara. Oprema je mobilna i stane u jednu auto-prikolicu. Sastoji se od: elektronskog mjerača raspodjele tekućine pri radu prskalice (spray scanner), elektronskog mjerača kapaciteta protoka crpke (Krohne-Volos 2), elektronskog mjerača protoka mlaznica (AAMS), elektronskog mjerača broja okretaja priključnog vratila traktora, elektronskog anemometra za mjerenje brzine zraka (vjetra) na raspršivaču, uređaja za mjerenje protoka mlaznica pri radu raspršivača, uređaja za ispitivanje ispravnosti manometra, kao i niz drugih mjernih uređaja koji su potrebni za testiranje tehničkih sustava za rad u zaštiti bilja. Pomoću navedenih uređaja bili su ispitani sljedeći parametri rada prskalica:

  •  broj okretaja priključnog vratila
  •  ispravnost rada manometra
  •  kapacitet crpke (pumpe)
  •  pravilna raspodjela tekućine pri radu prskalice
  •  protok mlaznica
  •  protok povrata tekućine u spremnik

testiranje_mehanizacije1.jpg

Svi ti mjerni uređaji na kraju mjerenja spajaju se na kompjutor, koji ima poseban program (softver) za obradu podataka i dobivene rezultate prikazuje brojčano i grafički (slika), na osnovu kojih se može lagano ustanoviti točnost rada prskalice (odstupanja od propisanih normi). Svaki vlasnik prskalice dobio je ispis na papiru sa podacima o njegovoj prskalici, kao i stručni savjet što učiniti u slučaju primijećene nepravilnosti u radu prskalice. Zavod za mehanizaciju Osječkog fakulteta nudi uz kontrolu i servis za crpke i mlaznice (dizne).

testiranje_mehanizacije2.jpg

testiranje_mehanizacije3.jpg

Skorašnjim ulaskom Republike Hrvatske u EU svi tehnički sustavi (prskalice, raspršivači, zaprašivači,…) spremnika većeg od 5 litara morati će biti kontrolirani i zadovoljavati propisane norme o kvaliteti rada, a za to će biti označeni markicom o kvaliteti. U nekim mjestima je počela i obuka rukovatelja tehničkim sustavima o minimalnim saznanjima za rad s tim sustavima, kao i s pesticidima, kako ne bi imali problema kada se otvori tržište EU za naše proizvode. 

Svaki poljoprivredni proizvođač, bilo davatelj, bilo korisnik usluga, biti će u obvezi da se trajno educira i usavršava kako bi bio sposoban da obavlja odgovorne poslove na zaštiti bilja. Davatelji usluga morati će imati potvrde o osposobljenosti za rad s prskalicama, u radu koristiti samo redovito kontrolirane prskalice, koje su označene markicom, a pri radu morat će koristiti odgovarajuću zaštitnu odjeću i obuću, i naravno voditi brigu o pravilnom čuvanju i zbrinjavanju otpadne ambalaže.

O svim tim obvezama koje nas očekuju, nazočni poljodjelci detaljno su upoznati, te su izrazili zabrinutost kako svemu tome i udovoljiti, a s druge strane su svjesni da samo precizna aplikacija (prskanje) vodi do: učinkovite zaštite, smanjenje troškova (skupa sredstva), kao i do ekoloških mjera i učinaka (zadovoljavanje uvjeta višestruke sukladnosti).  

Područni odjel HPK-a Vukovarsko-srijemske županije
   Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za mehanizaciju
 
Pripremi za ispis