Uz Udrugu Ekoplod do novog zamaha u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji

Za predsjednika Udruge izabran je Željko Prvčić iz Koprivničkih Brega, jedan od prvih koji se počeo baviti ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom na području Koprivničko- križevačke županije, zamjenik predsjednika je Milek Markač iz Kalinovca, administrativni tajnik je Hrvoje Katić iz Koprivnice a stručni tajnik Udruge je autor ovih redaka.

eko_zajednicka.jpg

Podršku ovoj inicijativi pružila je svojom nazočnošću na Osnivačkoj skupštini i saborska zastupnica dr.sc. Marija Vukobratović, predstavnik Visokog gospodarskog učilišta dr. sc. Želimir Vukobratović, predstavnica Srednje gospodarske škole Križevci prof. Verka Filipović kao i predstavnici županije i Javne poljoprivredne savjetodavne službe. 

Koprivničko-križevačka županija slovi kao jedna od jačih poljoprivrednih županija u Republici Hrvatskoj, posebice se to odnosi na proizvodnju mlijeka i mesa. No za razliku od ostalih županija, ekološka proizvodnja teško pronalazi nove pobornike i proizvođače. Sve dok je plasman mlijeka i mesa bio dobar uz relativno dobre cijene, nitko nije razmišljao o drugim mogućnostima.  S pojavom problema otkupa mlijeka, ali i sve skupljom proizvodnjom općenito, zbog visokih cijena inputa, dio proizvođača ipak počinje razmišljati o mogućim alternativama. 

Kako i sami eko proizvođači ističu, ukoliko postoji kvalitetan proizvod zadovoljavajuće količine uz primamljivu ambalažu, tada proizvod pronalazi put do svojih potrošača. Potrebno je organizirati se i razmišljati o zajedničkom nastupu kako prema krajnjim kupcima tako i prema posrednicima u lancu od proizvodnje do krajnjih potrošača.  

Želja je svih članova da novoosnovana Udruga bude novi poticaj u razvoju ekološke proizvodnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, da se još više omasovi i nađu nova rješenja za plasman visokovrijednih ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Novoosnovana Udruga već ove godine planira neke aktivnosti u cilju realizacije zadanih ciljeva: nastup na Danima travnjaka u Koprivnici, zajednički nastup na Danima povrća u Koprivnici, Danima voća u Đurđevcu, nastup na Renesansnom festivalu u Koprivnici te na Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima.

Već prvi sastanci koji su prethodili osnivanju Udruge, pokazali su važnost zajedničke koordinacije rada eko proizvođača, razmjenu iskustava, informiranje o novostima i mogućnostima zajedničkog nastupa na tržištu. Proizvođači će imati potporu Javne poljoprivredne savjetodavne službe, ali i drugih institucija koje mogu doprinijeti razvoju ekološke poljoprivredne proizvodnje. 

                                               Područni odjel HPK Koprivničko križevačke županije
Slavko Kopilović dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu
 
Pripremi za ispis