Izborne skupštine ovčarsko-kozarskih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije

Prije 10-tak godina Bilogora je bila puna koza, kozje mlijeko su otkupljivale i Vindija i Zdenka. Također su mlijeko otkupljivale i mini mljekare iz Daruvara i Prespe kraj Bjelovara. No, danas su kozari i koze na Bilogori reliquiae reliquiarum, dok ovčara i ovaca još uvijek ima, iako puno manje u odnosu na prije nekoliko godina, jer se smanjuju pašnjačke površine na Bilogori. Zbog toga ovčari imaju problema jer im stada prave štetu na oranicama i oni ne mogu funkcionirati plaćajući sudske kazne za počinjenu štetu.
 
No, stari članovi Udruge BOK su odlučili nastaviti dalje i održali izbornu skupštinu u Velikoj Pisanici. Za predsjednika je izabran Mato Kakaš, aktivan član mnogih udruga, za potpredsjednika Jure Golek, uzoran ovčar koji se bavi mliječnim ovčarstvom, za tajnika viša savjetnica za stočarstvo Darija Marković. Suradnja članova Udruge BOK i Savjetodavne službe traje već 6 godina kada su držatelji ovaca i koza, na inicijativu radne grupe za sirarstvo Savjetodavne službe osnovali Udrugu proizvođača ovčjeg i kozjeg mlijeka i sira „Bilogorsko zvono“.
 

bok_koze1.jpg

Također je održana izborna skupština Udruge „Pastir“ 25. ožujka na kojoj je izabran stari-novi predsjednik Toma Babić, za dopredsjednika izabran je Vlado Barilarić, a za tajnika viša stručna savjetnica za stočarstvo Darija Marković.
 
Razlog okupljanja i održavanja skupština bio je otkup vune. Vuna je ogroman problem u Republici Hrvatskoj koji traje već godinama, jer nije bilo otkupljivača. Jedna od nelogičnosti 21. stoljeća je što ovčari ne znaju što će s vunom, dok mi nosimo plastičnu i sintetičku odjeću s kojekakvim znakovima i čudnim imenima, tzv. svjetskim brandovima. Uz podršku i sufinanciranje nekih gradova u našoj županiji, kao što su Bjelovar i Čazma, i ozbiljnog otkupljivača s otoka Krka, nadamo se da će problem paljenja vune i skrivanja po rupama i šupama biti riješen. Jedino, kada se pojavi financijska podrška gradova, za tu pomoć ostaju uskraćeni poljoprivrednici, stanovnici općina, kojih je u ovakvim slučajevima jako veliki postotak. Ipak, hvala svima koji mogu  i žele pomoći da se ovaj problem i apsurd riješi.
 
Područni odjel HPK-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl.ing. agr.,
          viša stručna savjetnica za stočarstvo
Pripremi za ispis