Sedmo znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

U nazočnosti od oko 350 voćara i stručnjaka iz cijele Hrvatske i inozemstva savjetovanje je otvorila Božica Rukavina, univ. spec. techn. aliment., pomoćnica ministra poljoprivrede iz Uprave sigurnosti hrane i fitosanitarne politike. Tom je prigodom Hrvatska voćarska zajednica dodijelila i povelje i priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u razvoju voćarstva.

Uz plenarna i stručna izlaganja, u kojima su sudjelovali i djelatnici HPK, posebno zanimljiv bio je okrugli stol o temi „Prednosti, nedostaci i opasnosti hrvatskog voćarstva ulaskom u EU“. U konstruktivnoj raspravi razmijenjena su iskustva voćara iz više zemalja te je zaključeno da će ulaskom Hrvatske u EU naše voćarstvo biti u nezavidnom položaju i samo se udruživanjem proizvođača mogu napraviti pomaci tj. opstati na velikom tržištu EU. 

Savjetovanje je pokazalo znatan porast voćarske proizvodnje i potrebe za pravovremenim i pouzdanim informacijama u daljnjoj voćarskoj proizvodnji, kako bi i naši voćari bili u korak s europskim proizvođačima. Kroz nešto manje od šezdeset kvalitetnih izlaganja, koja su tijekom ta dva dana savjetovanja prezentirana, prenesena su nova znanja voćarskih stručnjaka, neophodna za uspješnu i kvalitetnu suvremenu voćarsku proizvodnju.

Nakon niza predavanja, edukacija za hrvatske voćare voćarima su na kraju zahvalili Zdravko Pokupić, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije i mr.sc. Frane Ivković, vršitelj dužnosti predsjednika HPK, koji je kazao da su kandidati za domaćina 8. savjetovanja hrvatskih voćara Sisačko-moslavačka županija, Split i Zagreb.

vocari_visnjica.jpg

Simboličnom sadnjom deset voćaka u „Aleji hrvatskih voćara“ u Višnjici završeno je dvodnevno već tradicionalno savjetovanje hrvatskih voćara.

Područni odjel HPK-a Virovitičko-podravske županije
 Željko Ferenc, dipl. ing. agr.,
stručni savjetnik za hortikulturu
Pripremi za ispis