Treća degustacija mladih vina i maslinova ulja u Nadinu

Za razliku od prethodnih dviju, ovogodišnjom su manifestacijom obuhvaćeni i vinari te uljari iz cijele Zadarske županije. Na ocjenjivanje su dostavljena 34 uzorka mladih vina (24 crna vina, 10 bijelih vina); 2 voćna vina od višnje maraske i 27 uzoraka maslinovih ulja.

Ocjenjivanje vina održala je peteročlana komisija za ocjenjivanje + predsjednik ocjenjivačke komisije i tajnik  6. prosinca . u Nadinu.
Ocjenjivalo se modificiranom metodom OIV – 100 bodova. Tom su prilikom od prispjelih uzoraka odbačena tri bijela vina i tri crna vina. Najčešći su uzrok:
Povišen sadržaj hlapive kiseline, H2S, oksidacija, strani tj. nečisti miris vina.

Ocjenjivanje maslinovih ulja proveli su senzorni analitičari maslinova ulja Olea, grupa kušača ili degustatora maslinova ulja koja djeluje u Zadru. Osam je maslinovih ulja odbačeno zbog mane odnosno greške počinjene između berbe i meljave ploda.Sudionicima čiji proizvodi nisu zadovoljili ocjenjivanje pismeno se obrazlaže zbog čega su odbačeni uzorci i kako mogu poboljšati svoj proizvod.

Uzmemo li u obzir i klimatološke čimbenike, ekstremno toplu vegetacijsku godinu bez dostatnih oborina, tehnologiju vina i same uvjete podruma, svaka osvojena medalja za vino ili maslinovo ulje ima dodatnu težinu i dvostruk sjaj. Vrijednost same manifestacije uz sudjelovanje KUD-a Nadin i mladeži koja je aktivno bila uključena, nazočnim su vinarima i uljarima dali i gosti iz Istre na čelu s načelnikom općine Medulin, Goranom Bujićem, koji je podsjetio nazočne na povijesne veze između Nadina i te istarske općine. Ovogodišnji je šampion „3. degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu“ u kategoriji crnih i bijelih vina Vjeko Sinovčić (Novigrad), a maslinovog ulja ugostiteljski obrt „Buddy“ Mladena Prtenjače (Zadar).

 

Područni odjel HPK Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr.

 

Pripremi za ispis