Osnivačka skupština Udruge koka hrvatica na 20. državnoj izložbi malih životinja

Ova izložba već nekoliko godina ima međunarodni karakter te u njoj, osim izlagača iz Bosne i Hercegovine, sudjeluju i suci iz Slovenije i Bosne. Ove godine bilo je dosta posjetitelja iz susjednih zemalja, koji dolaze organizirano. Od 2900 eksponata samo je golubova bilo 1700. Također su predstavljeni kandidati za priznavanje pasmine, hrvatski veliki opaljeni kunić, zatim hrvatska patuljasta kokoš (Đurek i Katička) i sisački prevrtači.

Na otvorenju izložbe osim sudaca su bili i predstavnici agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Stjepan Mužic, prof. dr. sc. Zlatko Janječić i direktor Hrvatske poljoprivredna komore dr. sc. Ivan Katalinić. Izložbu je otvorio dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije Krešo Jelavić. Prvi put održan je i Sajam kućnih ljubimaca.

pijetao.jpg

U subotu 10.12.2011. godine održana je osnivačka skupština Udruge za zaštitu i očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina peradi koka hrvatica Bjelovarsko-bilogorske županije. Članovi Udruge dugogodišnji su uzgajivači peradi, prije svega koke hrvatice, i novi članovi koji će tek morati učiti od dugogodišnjih uzgajivača. Za predsjednicu je izabrana Nada Bajević iz Garešnice, a za potpredsjednika Danijel Platiša iz Bjelovara. Tajnica je djelatnica Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore, Darija Marković. Također, na Osnivačkoj je skupštini bio i načelnik Odjela za zaštitu i očuvanje nasljeđa iz Ministarstva poljoprivrede Dražen Cerjanec. Na sajmu su osim zaštićene pasmine bile i druge domaće pasmine, kao što su križevačka kukmica i posavska kukmasta kokoš u raznim bojama. Hoće li i oni dobiti zaštićeni status, ovisi o mnogim faktorima, no uzgajivači i struka zainteresirani su za daljnji rad.

                    Područni odjel HPK Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl. ing. agr.

                                                                                 

 

 

 

Pripremi za ispis