Dani maslinovog ulja u Vodnjanu

Iako su ulja različita po načinu proizvodnje i svojim karakteristikama, gotovo sva odlikuje visoka kvaliteta koja se nagrađuje uvrštenjem i odličnim plasmanom u renomiranim vodičima maslinova ulja, kao što je to Flos Olei. Autohtone sorte masline, od kojih se u Hrvatskoj prave maslinova ulja, u Dalmaciji su Oblica, Krvavica, Drobnica i Lastovka, u Istri Buža i Istarska bjelica te talijanske sorte Ascolana tenera, Frantoio, Pendolino i Leccino.

Upravo se Istra u posljednjih desetak godina isprofilirala kao najvažnija hrvatska maslinarska regija. Istra je ujedno i najsjevernija regija na Mediteranu u kojoj uspijeva maslina, a sjevernije od Istre nećete je naći.
Upravo u toj Istri, u Vodnjanu u razdoblju od 18. do 20. 11. 2011. održani su 7. Dani maslinovog ulja. To je gastromanifestacija namijenjena upravo ljubiteljima maslinova ulja. Na manifestaciji su bili prisutni izlagači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Bilo je predstavljeno 80 proizvođača s više od 100 vrsta maslinova ulja.
Osim izlagača i obilaska štandova, moglo se pribivati i na vođenim degustacijama u „Oil Baru“ te poslušati stručna predavanja na temu maslinova ulja i zdrave prehrane. Posjetitelji su mogli probati razne kulinarske kreacije i fuzije s mladim maslinovim uljem.

Dani maslinovog ulja pridonose i afirmaciji maslinovog ekstradjevičanskog ulja kao kvalitetne autohtone vodnjanske marke.

 Područni odjel HPK Zadarske županije
Nikolina Paleka, dipl.ing.agr.
stručna savjetnica
 

Pripremi za ispis