Radionica Sustav kontrole integrirane proizvodnje

Radionicu su vodili gosti predavači iz susjedne nam Slovenije dr. Martina Bavec, dr. Franci Bavec, dr. Stanislav Tojnko, dr. Stanko Vršič s Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, te Polonca Repič, Marina Koren Dvoršak, Andreja Kolar, Urban Antolin, Natalija Gjerek Murušić i Franci Leskovar sa Inštituta za kontrolu in certifikacijo Univerze v Mariboru.

IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (Institut za kontrolu i certifikaciju) je samostalna i neovisna kontrolna organizacija. IKC provodi kontrolu i certifikaciju ekološke i integrirane poljoprivrede te kontrolu za Global G.A.P. standarde. IKC je certificiran po normi SIST EN 45011, a nadzor nad njegovim radom obavlja Inspektorat Republike Slovenije za poljoprivredu, šumarstvo i hranu (IRSKGH). Radionica je otvorena 7. studenog 2011. u Sv. Martinu na Muri uz pozdravni govor i kratak uvod u program radionice.

Na radionici su obrađene sljedeće teme: Razvoj integrirane proizvodnje u Sloveniji, Pravila postupka certifikacije, Integrirana proizvodnja povrća, Kontrola, certifikacija, akreditacija, Izrada kontrolnog izvješća, Uzorkovanje, Kritične točke i IP zahtjevi, Plodored. Perspektiva integrirane proizvodnje u budućnosti.Kontrola na terenu provedena je 10. studenog 2011. na četiri poljoprivredna gospodarstva u Sloveniji. Prilikom kontrole poljoprivrednih gospodarstava savjetnici su imali priliku vidjeti kako se provodi kontrola na terenu uz pomoć kontrolora iz IKC. Kontrola je bila organizirana na sljedećim poljoprivrednim gospodarstvima:

PG Duh Primož – PG ima 0,83 ha površine. Bavi se proizvodnjom salate, endivije, cikorije, kupusa i poriluka. U postupku su certifikacije IP od 2007. Povrće prodaju zadruzi i drugim kupcima.

PG Gabec Bogomir – PG ima 11,18 ha površine. Od toga imaju proizvodnju pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, uljnih tikvi, krmnog graška i tritikala. U postupku certifikacije IP su od 2004. Ratarske kulture prodaju zadruzi i drugim klijentima.

PG Mužinić Zver Alenka – PG ima 2,75 ha površine. Od toga imaju proizvodnju jabuka. U postupku su certifikacije od 2002. godine. Proizvede do 120 t jabuke godišnje. Jabuke prodaju na kućnom pragu i drugim klijentima po ugovoru.

PG Kovačić Aleksandar – PG ima 2,44 ha površine. Proizvode crveni muškat, rajnski rizling, traminac, šipon, chardonnay i sauvignon. U postupku su certifikacije od 2008. Grožđe prerađuju u vino, koje prodaju na gospodarstvu.

Posljednjeg dana radionice predstavnici N – informatike iz Zagreba upoznali su nas s bazom podataka „e- Kontrola“ u integriranoj proizvodnji.
Savjetnici su dobili korisne informacije o sustavu kontrole integrirane proizvodnje, tim više što je u sustav potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju uvrštena i integrirana proizvodnja.
 
 
Područni odjel HPK Bjelovarsko-bilogorske županije
Nikolina Perčec struč. spec. ing. agr.
stručna suradnica za ratarstvo
 

 

 

Pripremi za ispis