Prekogranična suradnja Hrvatske i Srbije

Nositelji projekta su: Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo i Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu.

Glavni partneri su: Udruga Klaster Slavonska jabuka, RRA Slavonije i Baranje i Razvojna agencija Alma Mons Novi Sad. Suradnik na projektu je: Hrvatska poljoprivredna komora područni odjel Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora kroz jačanje tehnologije u proizvodnji voća, povećanje kvalitete proizvoda, uz jačanje prekogranične i regionalne suradnje između poslovnih, znanstvenih, istraživačkih i stručnih subjekata. U Maloj Remeti nedaleko od mjesta Irig, na južnim obroncima Fruške gore 6. rujna 2011. održana je radionica u intenzivnom nasadu jabuke, koja je okupila brojne proizvođače jabuke iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, kao i eminentne stručnjake.

Vlasnik je nasada tvrtka „Atos Vinum“, osnovana 2006. godine, kad je i zasađen višegodišnji nasad jabuke na površini od 65 ha. Cijeli nasad zaštićen je protugradnim mrežama i opremljen sustavom za navodnjavanje. Pored nasada izgrađena je suvremena ULO hladnjača, kapaciteta 3000 tona. Izgradnja hladnjače potpomognuta je bespovratnim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u okviru programa razvoja ruralnih krajeva.

hodnik.jpg

  ULO hladnjača

Voćnjak vode prof. dr. sc. Zoran Keserović i prof. dr. Marko Injac. Dio sortimenta su Zlatni delicious – Reinders, klon B, iz grupe crvenog „delišesa“ Super chief, slijede Granny Smith, Baeburn, Fuji kiku 8, Jonagold.
U sklopu istog IPA projekta 22.10.2011. održana je radionica u Tavankutu. Tavankut se nalazi u Subotičko-horgoškoj peščari, gdje su geografski položaj i klimatski uvjeti pogodni za voćarsku proizvodnju. Proizvodnja voćnih vrsta na površini je cca. 500 ha, zastupljene su najviše jabuke, slijede breskve i šljive, dok su ostale voćne vrste manje zastupljene. Sudjelovali su voćari iz Hrvatske, članovi udruge Klaster Slavonska jabuka, voćari iz Tavankuta i Subotice, kao i eminentni stručnjaci strukovno vezani. Radionica je započela predavanjima:
  1. Iskustva u kemijskom prorjeđivanju jabuke, prof. dr. sc. Zoran Keserović, Poljoprivredni fakultet Novi Sad
  2. Utjecaj prihrane jabuke na sposobnost čuvanja plodova, dr. sc. Nenad Magazin, Poljoprivredni fakultet Novi Sad
  3. Utjecaj sustava zaštite od tuče na kakvoću plodova jabuke, Tomislav Soldo, dipl. ing. agr., Poljoprivredni institut Osijek
  4. Preliminarni rezultati istraživanja pogodnosti sorata jabuka u sustavu ekološke poljoprivrede, Krunoslav Dugalić, dipl. ing., Poljoprivredni institut Osijek.
Poslije predavanja i rasprave, prema planu je uslijedio obilazak dviju hladnjača.
– ULO hladnjača „Voćko“, kapaciteta 1500 tona, koju su osnovala i izgradila 22 voćara udruživanjem i podizanjem kredita i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede.
– „Agroprom“, ULO hladnjača, u privatnom vlasništvu, kapaciteta 4000 tona, sa suvremenom opremom za sortiranje jabuke. Osim skladištenja jabuke i ostalog voća, tvrtka izrađuje jabučare i boks-palete za svoje potrebe i za potrebe tržišta.
 
 
 Područni odjel HPK Osječko-baranjske županije
Ruža Skenderović, dipl.ing.agr.
viša stručna savjetnica za hortikulturu
Pripremi za ispis