Stručno-edukativno putovanje u Sloveniju

Sudionici putovanja bili su Domagoj Dropulić, Krunoslav Dugalić, Frane Ivković, Drago Kovačević, Spomenka Novak, Đorđe Vezmar, Željko Košutić, Domagoj Škobić kao članovi Odbora za voćarstvo HPK, zatim Ruža Skenderović iz HPK te Vlado Kranjčec iz PZ Krapina.

Domaćini su bili Boris Orešek, predsjednik Odbora za voćarstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije i Andreja Brence, savjetnik za voćarstvo (KGZS).

Tvtka Evrosad (www.evrosad.si) bila je prva destinacija. Direktor, Boštjan Kozole, srdačno nas je primio i upoznao s radom tvrtke koja je osnovana 1996. godine.

slovenija vinograd_1.jpg

 Obrađuju cca. 250 ha višegodišnjih nasada, jabuka (Idared, Zlatni delicious, Elstar, Braeburn, Fuji, Granny Smith, Jonagold), krušaka (Abate fetel, Conference, Viljamovka, Pakhams) i bresaka (Redhaven). Prva sortirnica, izgrađena 1999. godine, tijekom ove godine je proširena i opremljena suvremenom informatiziranom opremom, kapaciteta 10 tona na sat. Kruške su namijenjene domaćem tržištu. Jabuke (75%) izvoze u 25 zemalja, a ostatak se plasira na domaćem tržištu. Prvi sustav za zaštitu od tuče postavljen je 2005. godine i do danas je više od pola nasada pokriveno mrežama. U svojim rashladnim ULO komorama, kapaciteta 40.000 tona, čuvaju jabuke s cca. 660 ha.

Tijekom obilaska tvrtke, priključio nam se predsjednik slovenske poljoprivredne komore Cirir Smrkoj, koji nam je ukratko predstavio rad poljoprivredne komore i savjetodavne službe. Poljoprivredna komora osnovana je 2000. godine, u sklopu komore djeluje 8 zavoda i poljoprivredna savjetodavna služba. Komora ima 13 područnih odjela, 17 odbora strukovno vezana (za poljoprivrednu politiku; za govedarstvo; za ratarstvo, povrćarstvo, travnjaštvo i hmeljarstvo; za voćarstvo; za vinogradarstvo; i dr.). Poljoprivredna komora imala je 172.000 članova, od kojih su 2000 pravne osobe, ostali su vlasnici zemljišta i šuma. Promjenom Zakona o komori broj članova je smanjen na 112.000.

Gospodarstvo Darko Krošelj bavi se proizvodnjom stolnog grožđa. Interesantnost je njegove proizvodnje u prodaji stalno svježe ubranog grožđa. Vinograd je prekriven folijama, za zaštitu od pucanja bobice i ptica. Berba grožđa obavlja se po narudžbama kupaca. Osim toga proizvodi i jagode, breskve i bavi se preradom voća.

slovenija_folija.jpg

Poljoprivredno gospodarstvo Vojko Šušterič obrađuje 12 ha jabuka. Cijeli nasad prekriven je mrežama za zaštitu od tuče i opremljen sustavom za navodnjavanje,
zahvaljujući sredstvima EU. Osim toga, na gospodarstvu je razvijena i prerada jabuke u jabučni ocat, rakiju i sušene jabuke.

slovenija_ljudi.jpg

Iskustvo stečeno u Francuskoj primjenjuje se u proizvodnji pjenušavih vina na klasičan način. Trenutno imaju 500.000 boca pjenušca, što na zrenju, što u gotovoj proizvodnji. Ciklus proizvodnje traje dvije godine. Strojevi koji se koriste relativno su stari, ali su dovoljni za njihove kapacitete proizvodnje.
Turističko poljoprivredno gospodarstvo Grobelnik (www.grobelnik.si), bavi se vinogradarstvom, vinarstvom i seoskim turizmom. Obrađuju 3 ha vinograda, proizvode vino i sok od grožđa i primaju goste u svoj lijepo uređeni pansion. U okviru pansiona nalazi se trgovina gdje je moguće kupiti njihove proizvode i razne suvenire.
Hladnjača Blanca (www.evrosad.si) posluje u sklopu tvrtke Evrosad. Obrađuju 120 ha nasada jabuka. Dio nasada nalazi se na 260 m nadmorske visine, bez navodnjavanja. Kako postoje velike opasnosti od ledotuče (ove 2011., triput su imali ledotuču u vegetaciji), nasadi se intenzivno pokrivaju mrežama. Ove godine dio nasada prekrili su mrežama tipa zebra jer su po navodima proizvođača bolje od bijelih. Hladnjača ima 11 komora za čuvanje jabuka. Tijekom zadnje 4 godine počeli su primjenjivati sustav smart fresh za čuvanje jabuka.
Poljoprivredno gospodarstvo Jarkovič (www.jarkovic.si) bavi se proizvodnjom
grožđa, loznih cjepova i jagoda. Proizvodnjom jagoda bave se cca. 20 godina na površini od 10 ha.
slovenija_vinograd2.jpg
Poljoprivredno gospodarstvo Jarkovič (www.jarkovic.si) bavi se proizvodnjom
grožđa, loznih cjepova i jagoda. Proizvodnjom jagoda bave se cca. 20 godina na površini od 10 ha.
Poljoprivredno ekološko gospodarstvo Kastelic proizvodi jabuke, koje dijelom prerađuje u sok i sušene jabuke. Svježe jabuke prodaje putem internetske prodaje, na kućnom pragu i u Ljubljani, jer još nema većih količina. Osnovna proizvodna djelatnost gospodarstva bila je proizvodnja mlijeka. Podizanjem nasada jabuke gospodarstvo se preorijentiralo u ekološku proizvodnju.
Na navedenom putovanju također je održana četvrta sjednica Odbora za voćarstvo HPK.
Zajednička je svim gospodarstvima iskorištenost sredstava iz EU preko projekata.
 
Područni odjel HPK Osječko-baranjske županije
                                                                                     Ruža Skenderović, dipl.ing.agr.
                                                                               viša stručna savjetnica za hortikulturu
                                                                                           HPK Odbor za voćarstvo
                                                                                      Domagoj Dropulić, dipl.ing.agr.
                                                                                               predsjednik Odbora

 
 

 

Pripremi za ispis