Konferencija o zaštiti oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u RH

U prvome dijelu Konferencije glavni partneri u projektu, MPRRR – Uprava za sigurnost i kakvoću hrane te GIZ, održali su uvodna predavanja o samom projektu te o sustavu i perspektivi zaštite autohtonih proizvoda u RH.

Prezentaciju „Iskustva u registraciji istarskog pršuta oznakom izvornosti (OI)“ iznio je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu IŽ, a ujedno i sam proizvođač istarskog pršuta.

Nikola Vidaković, upravitelj Poljoprivredne zadruge Lovinac govorio je o iskustvima u registraciji ličkog krumpira oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP).

Izlaganja su bila vrlo korisna i poticajna interesnim udruženjima (udruge, zadruge …) koja su u registracijskim aktivnostima bilo za oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog podrijetla.

Drugi dio Konferencije bio je posvećen iskustvima u zaštiti OI i OZP u zemljama EU. Konzultanti iz Njemačke dr. Alexander Wirsig i dr. Frank Thiedig govorili su o pravnom i gospodarskom značaju oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla s konkretnim primjerima.

Donošenjem Zakona o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (NN br. 84/08., 75/09., 107/09. i 20/10), proizvođačima autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u RH omogućena je ista zaštita koju uživaju i proizvođači u zemljama EU. Time se povećava prepoznatljivost i konkurentnost proizvoda, regije u kojoj se proizvode, ali i cijele Hrvatske u okviru EU.

Projekt „Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom sektoru“ provodio se od 2004. godine i ovom Konferencijom završava sa svojim aktivnostima. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost za suradnju i svesrdnu pomoć u procesu registracija autohtonih proizvoda.

Područni odjel HPK-a Grada Zagreba

Elinor Nikolić dipl. ing. agr.
 viša stručna savjetnica za agroekonomiku
Pripremi za ispis