Otvorenje prve punionice ekoloških sokova i vina u Krapinsko-zagorskoj županiji

Budući da im je zemljište blizu kuće, a kako ne bi zaraslo u korov, obiteljsko gospodarstvo Bobovečki započelo je sadnju ribiza i borovnice. S preradom sokova i vina od ribizla krenuli su 2006. godine. Prvo su zasadili 1 ha, a s vremenom se proizvodnja širila i sada se prostire na oko tri hektara zemlje. Ove su godine proširili asortiman i na aromatično bilje te su pokrenuli proizvodnju sokova od cvjetova bazge i metvice. Kako su i sami ekološki osviješteni, odlučili su svoju proizvodnju pokrenuti u tome smjeru i registrirali se kao ekološki proizvođači te su dobili eko certifikat.

Usporedo s podizanjem i proširenjem nasada krenuli su i s izgradnjom punionice i pogona za proizvodnju. To je prva registrirana punionica u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je uspjela zadovoljiti sve uvjete.

Ukupno investicija je vrijedna 1,5 milijuna kuna, a uloženi novac obuhvaća troškove kupnje zemljišta, nasada, gradnje i opremanje punionice, uređenje okoliša te sve potrebne dozvole. Kapacitet punionice iznosi 180 litara na sat. Ovako će se proces uvelike olakšati jer proizvodnja je dosegla čak sto tisuća litara ekološki proizvedenih sokova i vina.

 Danas se njihovi prirodni napitci s eko oznakom mogu naći diljem Hrvatske te su neizostavni u objektima koji se bave seoskim turizmom.

 

 Područni odjel HPK-a Krapinsko-zagorske županije
Sandra Majsec, dipl. ing. agr.,
stručna savjetnica

Pripremi za ispis