Izložba bučinog ulja sjeverne Hrvatske

 Od ukupno 20 zaprimljenih uzoraka samo 4 uzorka nisu zadovoljila predviđene kriterije (po Pravilniku o jestivim uljima i mastima NN 22/10). Ocjenjivana su četiri osnovna senzorska svojstva: okus, miris, bistroća i boja bučinog ulja. Temeljem dobivenih rezultata dodijeljene su nagrade za najkvalitetnije ulje. Prvo mjesto pripalo je Prehrani d.o.o. iz Varaždina, drugo mjesto Uslužnoj uljari Županić iz Vidovca dok je treće mjesto pripalo Uslužnoj uljari Presečki iz Cargovca i OPG-u Mirjane Biber u Podturenu.

Nakon proglašenja pobjednika uslijedila je degustacija proizvoda s bučinim uljem i bučinim sjemenkama. Tako su se na stolovima, uz tradicionalna jela s bučinim uljem (krumpir salata, grah salata, kiselo zelje s bučinim uljem), našle i razne delicije, kao što je pašteta od bučinih sjemenki, štrukli s bučinim uljem, sirevi u bučinom ulju, krumpiruše s bučinim uljem, cikla s bučinim sjemenkama i uljem, diganice s bučinim uljem i košticama, domaći kruh s bučinim uljem, klipići s bučinim uljem.

Nadamo se da je to tek dobar početak što veće popularizacije bučinog ulja i njegove primjene u svakodnevnom kulinarstvu.

Područni odjel HPK-a Varaždinske županije

Mara Bogović, dipl. ing. agr.

Jelena Stipetić, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis