Jabuka, sok i čips – recept za uspjeh

Proizvodnja na gospodarstvu Boić počela je 1993. godine podizanjem prvog nasada, s 900 stabala na 0,7 hektara i podlogom M-26 sa sortama idared i zlatni delishes. U tim je počecima sva proizvodnja prodavana veletrgovcima, a nakon četiri godine podižu suvremeni nasad na 3,3 ha na podlozi M-9, sa sustavom za navodnjavanje, sorta: idared, zlatni delišes, pink cripps, jonagold i granny smith. Istovremeno s odlukom za podizanje suvremenog nasada krenulo se u izgradnju akumulacijskog jezera kapaciteta 4,5 milijuna litara. Voda iz jezera crpi se i pročišćava te uz fertigaciju prema potrebi dovodi u nasad, gdje se upotrebljava u sustavu kap po kap.

BOIC2.jpg

Čuvanje ambalažnog otpada

BOIC3.jpg

Skladište zaštitnih sredstava

Kako kaže jedna izreka: problemi su tek izazovi. Tako su i Boići problem s otkupom jabuka nastao 1999. godine, kada su otkupljivači otkupljivali samo prvu klasu jabuke, pretvorili u izazov te se odlučili ulagati u opremu za sortiranje. Sa sortirkom kapaciteta 1.000 kg/sat smanjili su trošak ručnog sortiranja. Inače, gospodarstvo zapošljava širu obitelj uz povremeno angažiranje i sezonske radne snage.

U prvoj polovini ove godine Boići opremu upotpunjuju linijom za sušenje voća, a u jesen i linijom za proizvodnju voćnih sokova. Sušara za voće je tunelska, protočna, kapaciteta 1.200 kg/sat, u kojoj se mogu sušiti sve vrste voća i povrća. Za sušenje se koristi peć na kruto gorivo, i to peletiranu prešanu piljevinu, koja je kao gorivo tri puta jeftinija od struje ili plina, a prednost je što peć može koristiti i ostalu biomasu ako se prethodno peletira.

BOIC4.jpg

Proizvodnja toplinske energije

Linija prerade jabuka u sok austrijske je marke “Voran”, kapaciteta 350 kg/sat. Sam proces počinje pranjem jabuka, mljevenjem i prešanjem u kontinuiranoj preši koja pomoću valjaka i trake istiskuje sok koji se kroz grubi prečistač transportira u spremnike. Cijeli je proces hermetički zatvoren. Postoji mogućnost proizvodnje bistrog i mutnog soka. Nakon taloženja i pročišćavanja sok se pasterizira na 80-85 °C, zatim slijedi punjenje te hlađenje na temperaturi od 35-40 °C radi stabilizacije soka. Pakira se u staklene boce od litre i od 0,2 l te u plastične folije od 5 litara.

Uz preradu vlastitih jabuka, na gospodarstvu pružaju i usluge prerade jabuka u sokove i čips te uslugu sušenja šljive.

BOIC1.jpg

Skladište gotovih proizvoda

Treba napomenuti da su podizanje i opremanje voćnjaka te preradbeni kapaciteti financirani kreditima poslovnih banaka i vlastitim sredstvima, a pred realizacijom je prodaja proizvoda u veletrgovine. Prodaja se trenutačno obavlja na samom gospodarstvu u Skenderovcima, Brestovac.

Na kraju treba napomenuti i kako je na ovogodišnjoj izložbi jabuka i voćnih prerađevina u Požegi u kategoriji voćnih prerađevina voćarstvo Boić osvojilo prvu nagradu. Nositelj ovog reprezentativnog gospodarstva je Mirko Boić, dipl. ing. agronomije, a sin Mislav, student završne godine Agronomskog fakulteta – smjer voćarstvo, nastavit će rad na gospodarstvu.

Sljedeće godine voćarstvo Boić planira podizanje još jednog hektara nasada u skladu s postojećim te izgradnju hladnjače za sirovinu i gotove proizvode.

Područni odjel  HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr., rukovoditeljica
Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik za mehanizaciju
 

Pripremi za ispis