In memoriam: Zdenka Korade

A tvoj život, tvoja hrabrost, tvoje beskrajno davanje, ponajviše ljubavi, uistinu je slava besmrtnosti.Stoga, znam,tvoja bogata brazda života ima i više od posvećenja. 

Naša Zdenka je rođena u Mikleušu 13. lipnja 1963.godine, gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu jezičnog usmjerenja završila je u Slatini i Virovitici.Diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu,voćarsko-vinogradarsko-vinarski smjer 1988.godine.Od 1988.-1998. godine provodi radno na voćnjaku pored Našica uz kojeg je i manji vinograd te stječe dragocjeno iskustvo. U Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu područni ured Našice dolazi 1998.godine.Tijekom svog predanog stručnog rada unaprijeđena je u višeg stručnog savjetnika. Godine 2008. dobiva priznanje  za najboljeg savjetnika godine po izboru voćara i vinogradara, udruga i kolega savjetnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. To joj čini veliku radost i poticaj za daljnje zalaganje i djelovanju u struci. 

            Štujući Misiju Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu-savjetodavnu službu pomaže nesebično voćarima i vinogradarima, ne zaboravljajući i eksperimentalni rad, te redoviti svakodnevni savjetodavni rad.

            Podmukla bolest nameće Ti nove zadaće. Nisi zastala, prihvatila si teret teške bolesti i hrabro krenula u bitku. Volja i želja za životom snažno su te nosile, da i tu prepreku savladaš.

            A mi, mi smo se molili i čekali Te. Rekla si :“Želim se vratiti na posao“! Vjerovali smo Ti. Potiskivali smo neželjene slutnje.

            Izgubila si životnu borbu i otvorila vrata pravom miru i neograničenoj slobodi.

            I sada stojimo tu na rodnoj Ti grudi i čujemo Te kroz uspavane voćnjake i jesenje trsove.

            Razabiremo što su tvoja marljivost i radni elan dali ovoj slavonskoj crnici i njenom seljaku. Gledamo Tvoj veseli i zvonki smijeh i prisjećamo se radosnih kolegija u Ferićancima i u Tvom domu.

            Napisala si u svojoj biografiji: “Mislim da sam dobra majka a što mi moja djeca daju do znanja. Za mene je to moj najveći životni uspjeh.“

            Ti znaš, zašto Ti to sada govorim!

            Hvala Ti neizmjerno!

            I zato, potreseni zbog Tvog odlaska, tješimo se nadom, nadom, koja nije obojena nestvarnom iluzijom, nego stvarnošću da ćemo se ponovo sresti. Stoga DOVIĐENJA u jednom drugom svijetu radosti, gdje nećemo više tugovati, nego zajedno biti sretniji i veseli.

         Vječna Ti slava i hvala!

Dr.sc. Draženka Gutzmirtl

Pripremi za ispis