Posjet Kressbronnu na jugu Savezne Republike Njemačke

Nakon potpisivanja povelje općinski načelnik Kressbronna optimistično je izjavio kako se nada dugom i obostranom upoznavanju i razmjeni iskustva kako na kulturološkom tako i na gospodarskom osnovu. Nakon razmjene prigodnih darova ostat će zabilježena izjava svojstvena gradonačelniku Biograda vezana za jedan od uručenih darova „danas smo donijeli posudu za maslinovo ulje a nakon ulaska u EU donijeti ćemo vrhunski gastronomski proizvod maslinovo ulje“.
 
Izaslanstvo grada Biograda od 17 članova moglo se uvjeriti u izuzetnu organiziranost proizvodnje, prerade, skladištenja i distribucije jabuka. Suvremeni plantažni nasadi jabuka prekriveni zaštitnim mrežama nalaze se doslovno gdje god se okrenete, ali ničim ne narušavaju blago brežuljkasti izgled krajolika nego čine neizostavan dio jedne cjeline, ovog poljoprivredno–turističkog kraja.

VOCNJAK.jpg

ZASTITA_JABUKA.jpg

Posjetili smo jedan od najvećih otkupnih centara voća u Njemačkoj, bavarsku tvrtku BayWa koja zapošljava 17.000 radnika. Spomenuta tvrtka otkupljuje, skladišti i distribuira oko 150.000 tona industrijskog voća, 60.000 tona jabuka, 10.000 tona krušaka, 6.000 tona šljiva, 3.000 tona jagoda itd.
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su poslovno usko vezana uz ovaj otkupni centar, ali ovom prigodom potrebno je istaći način isplate koji se prakticira nakon preuzimanja proizvoda. Naime, proizvođači za svoje proizvode dobiju isplatu u tri dijela, prvi dio odmah nakon predaje proizvoda, drugi dio početkom godine, a treći dio oko mjesec dana prije nove berbe. Kako je ovo i turistička destinacija ali ne samo po prirodnom dosjelošću nego i po domišljatosti i inovativnosti mještana, u užem krugu općine postoje brojne privatne voćarnice – prodaja na kućnom pragu, gdje se osim jabuka mogu kupiti domaća jaja, tjestenina, jagode, kupine, med i sl.

voce.jpg

Primjere dobre poljoprivredne prakse moguće je prepoznati na svakom koraku. Farma krava koju smo posjetili je jedina na tome području, a za sav rad na farmi brinu se samo članovi uže obitelji koja ima devetero djece. Uspjeh rada ove Farme se temelji na primjeni zakonske regulative i tehničkih dostignuća. Farma koristi silažne silose, suvremenu mehanizaciju, mehanizirano čišćenje štale, proizvodi  bioplin, ima ograđene i betonirane bazene za gnojnicu itd.
 
 

FARMA_KRAVA.jpg

bazen_gnojnicu.jpg

Osobno, smatram posjet vrlo korisnim i poučnim a nekoliko fotografija koje prenose viđeno i opisano potvrditi će smisao ovog posjeta koji se može sažeti na potrebu rajonizacije proizvodnje pojedinih proizvoda, a samim time i prepoznatljivost regije.
 
Ova prigoda iskorištena je i za informiranje domaćina o održavanju 59. Svjetskog natjecanja orača u Republici Hrvatskoj koje će se održati 14. i 15. rujna 2012.godine u Biogradu na Moru.
 
                                                                               
Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
Miroslav Andrić, dipl.  ing. agr., viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis