Natjecanje orača Zagrebačke županije




Manifestaciju su uvećali svojim nastupom uzgajivači konja općine Pisarovina.

PISAROVINA_2.jpg

Nakon prigodnih riječi rukovoditeljice Područnog odjela HZPSS-a Zagrebačke županije Vlaste Rubeša Vili i načelnika općine Pisarovina Tome Kovačića, natjecanje je otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Ni vrućina i visoka temperatura nisu omele orače da pokažu svoje umijeće u oranju.

Nastupilo je 18 natjecatelja u dvije kategorije: kategoriji plugova ravnjaka (15 natjecatelja) i plugova premetnjaka (tri natjecatelja). 

Trening, a zatim i natjecanje, prošli su u najboljem redu pod nadzorom kolega, voditelja natjecanja i sudaca Daria Padre, višeg stručnog savjetnika za mehanizaciju, Tatjane Međimurec i Nenada Đure, viših stručnih savjetnika za ratarstvo u HZPSS- a, te kolega iz područnog odjela.

Nakon što je zaorana i ocijenjena posljednja brazda dobiveni su pobjednici po kategorijama, koji će predstavljati Županiju na državnom natjecanju orača.

PISAROVINA_1.jpg

U kategoriji premetnjaka prvo mjesto osvojio je Dražen Manojlović  iz Dubrave, drugo mjesto Mario Plantak  iz Dubrave, te treće Dubravko Kalaj iz Kupinečkog Kraljevca.

U kategoriji ravnjaka prvo mjesto je osvojio Stjepan Doračić iz Šibica, drugo mjesto Josip Mikac iz Horvata te treće Mladen Skender iz Lukinić Brda.

Nagrade, priznanja , pehare i kristalni svijećnjak HUONO-a oračima su osigurali Udruga orača Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, općina Pisarovina te sponzori: Pioneer sjeme d.o.o. Zagreb, Herbos d.o.o. Sisak, Udruga proizvođača marke vina „ Kraljevina Zelina „ i Tvornica stočne hrane Čakovec.

Nakon dodjela priznanja, nagrada i zahvale svim sudionicima, druženje je nastavljeno uz program „Kupskih večeri“, manifestacije čija je tradicija duža od osamdeset godina na ovim prostorima. „Kupske večeri“ nastala su iz tradicije poljoprivrednih sajmova.

                                                                   

                                                             Područni odjel HZPSS-a Zagrebačke županije
Dalibor Zima, dipl. ing. agr.,


stručni savjetnik za stočarstvo

 
Pripremi za ispis