Dan salata




Degustacija salata i senzorsko ocjenjivanje vodila je mag. Silva Grobelnik Mlakar u poslijepodnevnom dijelu programa. Na degustaciji je bilo ponuđeno 12 sorata, a senzorsko ocjenjivanje obuhvatilo je ocjene za boju i oblik lista, hrskavost, sočnost i ukupnu ocjenu. Kušane salate su ocjenjivane ocjenama od 1 do 5.

Poljski pokus različitih sorata salate prikazala je mag. Martina Robačar. U pokus su bile uključene sorte Nansen, Ovation, White bowl, Red bowl, Great Lakes, Regina di ghiacci, Till, Picarde, Pariška, Maravilla de verano, Bionda a ricciolina, Catalogna, Ljubljanska ledenka, Leda i Lattughino. Te su se sorte u mikroklimatskim uvjetima pokusa pokazale manje ili više zahvalne obzirom na izrazito velike količine oborina tijekom uzgoja. Sorta Catalogna u tom pokusu pokazala se vrlo tolerantna na napad puževa, koji su na ostalim sortama u izuzetno vlažnim uvjetima pričinili veće ili manje štete.

Pokus s različitim sustavima proizvodnje (konvencionalni, integrirani, ekološki i biodinamički), kojeg vodi Matjaž Turinek, postavljen je na 1 ha površine Instituta. Istraživanje na tom pokusu provodi se treću godinu za redom i tek se u ovoj i sljedećim godinama mogu očekivati rezultati, koji će pokazati različitosti u sustavima proizvodnje.

Predavanje o značaju ekološke proizvodnje održala je Nevenka Poštrak, dipl. ing. agr., a o označavanju ekoloških proizvoda Polonca Repić. O prvim koracima u biodinamici predavanje je održao Drago Purgaj, a kako se rješavaju problemi u vrtu na ekološki način Fani Perdih, dipl. ing. agr.

 
 

                        Ured ravnatelja 

mr. sc. Lada Bičak,
načelnica Odjela za zaštitu bilja

                                              

Pripremi za ispis