Zbrinjavanje otpadne ambalaže u gradu Garešnici

Tijekom posljednje dvije godine tijekom zimskih predavanja upozoravali smo ih s mogućnošću zbrinjavanja ambalaže. Održano je i predavanje za sve načelnike i gradonačelnike Bjelovarsko-bilogorske županije. Sve  je to  polučilo interes samih poljoprivrednih proizvođača da se iznađe način da takvu ambalažu zbrinemo na ekološki prihvatljiv način.

U suradnji s Gradom Garešnicom, njihovim pročelnikom za gospodarstvo Miroslavom Gerstnerom ing. poljop., tvrtkom C.I.A.K. d.o. te organizacijom CROCPA, organizirano je sakupljanje otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Medijski je akciju popratila lokalna radio-postaja Krugoval 93,1 Garešnica.

otpad_002.jpg

Akcija je organizirana 21. svibnja na sajmištu Grada Garešnice od 8,30 h do 10,30 h.

Odaziv poljoprivrednika je bio više nego zadovoljavajući jer se u ta dva sata skupilo oko 525 kilograma ambalaže. U dogovoru s poljoprivrednicima, Gradom Garešnicom i susjednim općinama, planiramo pokrenuti još takivih akcija te ćemo nastojati iznaći mogućnost da se zbrine i otpadna ambalaža vreća mineralnih gnojiva.

otpad_005.jpg

Svi poljoprivredni proizvođači dobili su prateće listove za opasni otpad, koji mogu priložiti u slučaju inspekcijskog nadzora i dokazati da su postupali prema:Pravilniku o uputama kojih su se obvezni pridržavati korisnici sredstava za zaštitu bilja (NN 135/08).

   

 
Područni odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Jadranka Berić dipl.ing agr.,
viša stručna savjetnica za zaštitu bilja
Pripremi za ispis