Otvorena mini sirana na OPG-u Lamot

Županija je pomogla i donošenjem Pravilnika o dobroj higijeni te plaćanjem Komisije za odobrenje objekta, neophodnim za otvaranje ove mini sirane. Savjetnici HZPSS-a također su pomogli kod ishođenja silne dokumentacije te rješavanju problema koji su se pojavljivali.

OPG Lamot trenutačno ima 30 ovaca i bave se proizvodnjom ovčjeg sira. To su polutvrdi svježi sirevi, polutvrdi zreli te polutvrdi svježi s lukom, vlascem i origanom. Dnevni kapacitet prerade je 100 litara ovčjeg mlijeka ili oko 12 kg ovčjeg sira. OPG Lamot svoje proizvode najvećim dijelom prodaje na vlastitom gospodarstvu, a o kvaliteti sireva govore i brojna priznanja i plakete. U 2009. godini osvojili su dvije zlatne plakete za kvalitetu.

Svečanom otvorenju prisustvovali su župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš-Dončić, saborska zastupnica Danica Hursa, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Luka Čuljak.

Župan Hajdaš-Dončić je i dalje obećao pomoć Županije poljoprivrednim gospodarstvima, s obzirom na veličinu parcela i činjenicu da je teško uokviriti veću proizvodnju.

Ono što se može učiniti je upravo poticaj malim i kvalitetnim proizvođačima.

 
                                                               Područni odjel HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije
                                                               Sandra Majsec dipl.ing.agr., stručna savjetnica
Pripremi za ispis