Prgici priznanje Grada Križevaca

Na Svečanoj sjednici Grada Križevaca Priznanje je primio mr. sc. Dario Zagorec, viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, od koga je i potekla inicijativa za osnivanje Udruge sirara još 2003. godine. Uz njegovo stručno vodstvo tadašnja Studijska grupa sirara prerasla je u Udrugu malih sirara Koprivničko-križevačke županije “Prgica” i to 29. rujna 2006. godine, kada je Udruga i osnovana.

Od tada do danas članovi Udruge dobitnici su mnogobrojnih zlatnih, srebrnih i brončanih medalja ali i plaketa, diploma te šampionskih titula na sajmovima i izložbama u Republici Hrvatskoj od Grubišnog Polja, Bjelovara, Zagreba, Splita do Križevaca. Jedan od najznačajnijih događaja je bilo osvajanje šampionske titule i 12 odličja na gospodarskom sajmu u Grubišnom Polju. Članovi Udruge sudjelovali su na raznim manifestacijama kao što su Eko-Etno Hrvatska na Zagrebačkom međunarodnom velesajmu, 1001 delicija u Splitu, obrtničkom-gospodarskom sajmu, o njima je snimljen dokumentarni film ”Ljudi s mliječnog puta“, posjetili su Festival sira u Sloveniji i zajednički nastupali na mnogim izložbama. Udruga Prgica sudjelovala je u emisiji HTV-a “30 u hladu” s Mirkom Fodorom. Promovirali su svoje sireve putem kataloga, organizirali nekoliko vrsnih stručnih ekskurzija te posjetili sirane u Sloveniji, sudjelovali  na nacionalnom forumu za Udruge na Plitvičkim jezerima, organizirali stručnu ekskurziju na područje Karlovačke i Zagrebačke županije, a većina članova Udruge pohađala je i specijalistički seminar iz sirarstva Visokog gospodarskog učilišta. Pronijeli su dobar glas o svojim domaćim autohtonim sirevima u Hrvatskoj, ali i izvan granica domovine. Propagandni materijal o njihovim proizvodima se nalazi već i u Bruxelesu.

Osim što su se mali sirari povezali radi unaprjeđivanja sirarske djelatnosti, proizvodnje i potrošnje domaćih, tradicijskih, autohtonih sireva i ostalih mliječnih proizvoda, te zajedničke učinkovite promocije na širem području, time su na osobit način promovirali i Grad Križevce, ali i Koprivničko-križevačku županiju u gospodarskom, turističkom i svakom drugom smislu.

 

Područni odjel HZPSS-a Koprivničko križevačke županije
Slavko Kopilović, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis