Održana radionica o razvoju ekološke poljoprivrede u RH

Na radionici je predstavljena SWOT analiza prethodno održanih radionica s ovom tematikom u Zagrebu i Dubrovniku u cilju što preciznije razrade prijedloga s akcentom na detaljne probleme različitih regija koji se odnose na izradu Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015.

Sudionici radionice dopunili su postojeće SWOT analize svojim prijedlozima i sugestijama nakon što su upoznati s pregledom sadašnjeg stanja ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane u svijetu, Europi i Hrvatskoj, pravnim okvirima i strateškim dokumentima Hrvatske te postojećim akcijskim planovima ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane zemalja EU koji bi kao primjer mogli svojim iskustvima koristiti izradi hrvatskog akcijskog plana ekološke poljoprivrede.

Radionicu su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Njemačko društvo za tehničku suradnju koji su dodijelili aktivnosti izrade navedenog plana mr. sc. Ranku Tadiću, stručnjaku i konzultantu, predstavniku nadzorne stanice „Agribiocert“ iz Omišlja.

Sljedeći korak je organizacija ovakvoga tipa radionica na području panonskog dijela Hrvatske, nakon čega će uslijediti završna faza projekta s izradom konačne verzije Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj koja bi trebala trajati do lipnja 2010. godine, nakon čega slijedi javno predstavljanje plana u Zagrebu 15. srpnja 2010. godine.

                   

                                        Područni odjel HZPSS-a Zagrebačke županije
mr.sc. Ines Pohajda, viša stručna savjetnica
 
Pripremi za ispis