Kratki osvrt na ovogodišnji Noćnjak

Svečanost otvaranja manifestacije uveličao je svojim prisustvom Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koji se u večernjim satima, nakon početka manifestacije, pridružio skupu te prigodnim govorom obratio prisutnima.

Manifestacija je i ove godine obilovala stručnim sadržajima: odmah nakon otvaranja održan je stručni skup o maslinarstvu, na kojem je prezentirano deset vrlo interesantnih tema eminentnih hrvatskih stručnjaka, a potom su održani stručni skup o uljarstvu i tribina o sirarstvu. Također je održan i tradicionalni stručni skup o zadrugarstvu.

Ove godine na natjecanje je bilo prijavljeno 270 uzoraka maslinova ulja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Slovenije, Jordana, Grčke i Turske, od čega je 85 % uzoraka zadovoljilo kriterije ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Šampion Noćnjaka je ponovno bilo ulje iz Zadarske županije. Naime, prošlogodišnji šampion je bilo maslinovo ulje Ivice Vlatkovića iz Novigrada, a sretni maslinar i njegova obitelj zaslužna za proizvodnju nagrađenog maslinova ulja – šampiona ovogodišnjeg Noćnjaka je obitelj Drage Karduma iz Zadra.

Važno je naglasiti da je od ukupno 66 zlatnih odličja 16 zlata otišlo u ruke zadarskih maslinara. Posebno priznanje za najoriginalniju pakovinu dodijeljena je prošlogodišnjem šampionu Ivici Vlatkoviću. Najbolje sortno ulje od sorte oblica proizveo je Dragan Čerina iz Podgrađa – Zadarska županija.

Zanimljivo je da su i ovogodišnji i prošlogodišnji šampioni Noćnjaka članovi udruge maslinara i uljara „ORKULA“ iz Biograda na Moru, koja svojim radom promiče znanje, struku i edukaciju maslinara uz pomoć mnogih institucija, koje profesionalno djeluju na ovim prostorima. Udruga je sudjelovala, uz HZPSS, i kao suorganizator ovogodišnjeg Noćnjaka. Maslinari su, osim svoga iskazanog entuzijazma, predanosti i tradicije, uz pomoć kontinuiranog rada stručnjaka HZPSS-a, ali i značajnog angažmana prisutnih maslinarskih udruga, vidno pomakli granice kvalitete maslinova ulja na višu razinu. Zadržati šampionsko ulje na ovim prostorima je sljedeći cilj.

 

Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
Miroslav Andrić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis