Nasadi naši svagdašnji

Osobno sam počela pratiti sezonu sadnje jesen 2008./proljeće 2009. te pregledavati novopodignute nasade. U tom periodu, na širem području grada Grubišnog Polja, podignuto je 17 novih nasada lijeske, ukupne površine od 74,2815 ha.

Ima nasada koji se obrađuju po pravilima i preporukama struke; vlasnici su spremni na suradnju i ulažu puno svog vremena, ljubavi i truda u njihovo održavanje. Tu rezultat ne izostaje.

2009_10_16_02.jpg

Postoje i oni koji su posađeni s namjerom održavanja, ali se iz neznanja, ili slušanja „dobronamjernih i provjerenih“ savjeta van naše Službe, ne održavaju kako treba.

 2009_10_16_03.jpg

Na terenu sam imala priliku vidjeti sadnice lijeske obrasle u ambroziju. Da nisam bila sigurna što je zasađeno, teško bih u grmovima i bokorima ambrozije prepoznala bilo što, a kamoli sadnice lijeske. No, vlasnik je bio u uvjerenju da biljci čini dobro, ako oko nje ostavi korov. To je trebala biti zaštita od prejakog sunca, paleži i sl. Navodno se tako čuva i vlaga.

Međuredno je nakon jednokratne plitke obrade izvršena košnja.

Nakon obilaska terena i upozorenja vlasnik je okopao oko sadnica. Samim time biljci je osigurao više prozračnosti kako podzemnog tako i nadzemnog dijela. Odstranjivanjem već preraslog korova slabašne sadnice su dobile i više svijetla, pa su naprosto živnule.  

2009_10_16_04.jpg

Uvijek napominjemo da treba pravilno odabrati sadni materijal, a to znači da nadzemni dio bude optimalne debljine i porasta s dobro razvijenim korjenovim sustavom. Sadnice bi trebale biti ujednačene kvalitete, tako da u startu rasta uz primjenu adekvatnih agrotehničkih mjera imaju podjednake šanse za primitak i dobar napredak.

Područni Odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis