Zagorje-trnac starih sorata voća

Paralelno sa izložbom, na OPG-u Marijana Horvata održana je prezentacija prerade jabuka u sok pod stručnim vodstvom Georga Gala, dipl. ing agr. višeg stručnog savjetnika Područnog odjela HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije. U prekrasnom okruženju „trnaca“, vani na otvorenom pokazan je standardni postupak prerade jabuka u sok uz upotrebu cijevnog pasterizatora, uz predavanje o načinima prerade i pakiranja. Kolega Gal pokazao je prisutnima praktičan način određivanja vremena berbe jabuka pomoću jodne otopine. Uspješnost demonstracije pokazalo je da su svi sokovi napravljeni za taj dan nestali gotovo odmah. Prisustvovalo je oko 50-tak gostiju i zainteresiranih , najviše iz Zagreba i okolice.

Ispred izložbenog prostora održano je predavanje i demonstracija o načinima cijepljenja i okuliranja voćnih vrsta pod vodstvom Štefanije Lovrenčić, dipl. ing agr., rukovoditeljice Područnog odjela HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije.

Ove godine imali smo priliku vidjeti 34 različite prerađevine od voća (đemovi, sokovi, pekmezi,…), kao i 45 starih sorata jabuka i ostalog voća.

Komisija, u sastavu, Sandra Majsec, dipl. ing agr. stručni savjetnik – predsjednik komisije, Gordana Jurina, dipl. ing agr, stručni savjetnik – član, te naša kolegica gošća iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Grozdana Grubišić – Popović, dipl. ing agr, stručni savjetnik – član , odlučila je da najbolje uređen štand ima selo  Matenci, najviše prerađevina  OPG Jadranke i Marijana Horvat, a najviše sorata  OPG Pavlović Ivana, iz Brezja 72, Gornja Stubica.

Škola koja je najbolje obradila temu je OŠ „Matija Gubec“ iz G. Stubice, dok su najbolji kolač od jabuka i sušenog voća ispekle žene iz sela Matenci.

Područni odjel HZPSS Krapinsko-zagorske županije,
Georg Gal,dipl. ing agr., viši stručni savjetnik,
Dragica Tresk Penezić, dipl. ing agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis