Dani maslinova ulja u Vela Luci

Danas se ovdje  uzgaja preko 120 000 rodnih stabala maslina, koje u prosjeku daju više od 2 000 tona ploda godišnje iz kojeg se preradi oko 350 do 400 tona ulja. Specifičnost ovog kraja je i sortiment maslina. Najzastupljenija je sorta lastovka (oko 70 posto), koja se smatra autohtonom sortom zapadnog dijela Korčule. U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je to sorta koja odlično podnosi sušu što je presudno za uzgoj u području koje godišnje u prosjeku ima do 750 ml kiše. Lastovka se odlikuje još jednom karakteristikom, a to je visok sadržaj polifenola u ulju što mu daje  specifičan senzorski profil (gorko pikantan okus).  Po brojnosti stabala druga je sorta drobnica (20 posto) te na kraju oblica. 

velaluka_015.jpg

Ovako značajno razvijeno maslinarstvo podrazumijeva postojanje i rad udruge maslinara. Maslinari Vela Luke prvi su (2002. god.) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji formirali svoju udrugu. Od tada uspješno djeluju nastojeći brojnim aktivnostima unaprijediti maslinarstvo i uljarstvo ovoga kraja. Tako se iz tih nastojanja rodila i manifestacija „Dani maslinova ulja“ koja već ima tradicionalni karakter. Ove godine je manifestacija u svom programu imala održavanje okruglog stola prvog dana te završnog modula senzorskog ocjenjivanja ulja drugog dana manifestacije. Okrugli stol je ponudio aktualne teme među kojima je svakako najzanimljivija zaštita zemljopisnog podrijetla maslinova ulja.

Naime, udruga maslinara Vela Luke prije tri godine je pokrenula projekt zaštite te je bilo zanimljivo, među ostalim, čuti iskustva gđe Milene Bučar Miklavčić iz Izole o svim radnjama i problemima koje su slovenski maslinari prošli kako bi zaštitili ulje. Izlaganjem tema doprinos održavanju okruglog stola dali su i djelatnici HZPSS-a. Organizirana je i izložba i kušanje sortnih i miješanih ulja otoka Korčule.

Drugi dan manifestacije održan je završni modul za osposobljavanje Panel testa maslinova ulja u sklopu projekta kojeg je pokrenula Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije. Malo je poznato da je nekoliko udruga i poslovnih subjekata vezanih za maslinarstvo i uljarstvo spomenute županije prije nešto više od dvije godine osnovalo udrugu – zajednicu s ciljem unapređenja i promoviranja ove djelatnosti na razini Županije.

Kao prva aktivnost nametnula se potreba formiranja panel testa za maslinovo ulje. Sms – prehrambeno razvojni centar iz Klisa, jedini u Hrvatskoj ovlašteni i osposobljeni laboratorij za senzorsko i analitičko ocjenjivanje ulja, osmislio je seminar edukacije maslinara u senzorici ulja. Domaćini održavanja seminara, organiziranog kroz tri modula edukacije, bili su maslinari Vela Luke. Na kraju se isprofiliralo 16 kandidata spremnih i osposobljenih za senzorsko  ocjenjivanje prirodnih maslinovih ulja. Njima su na kraju manifestacije svečano uručene diplome o završenom i položenom seminaru.                                                                                                                                                                                          

                                                                Područni  odjel HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije 
Marijo Car, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis