Uskoro 56. Svjetsko natjecanje orača u Sloveniji

Svjetska oračka organizacija (World Ploughing Organization-WPO) ima 30 članica, zemalja iz čitavog svijeta: Australija, Austrija, Belgija, Češka, Danska, Engleska, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Italija, Kanada, Kenija, Latvija, Litva, Mađarska,  Nizozemska, Novi Zeland, Njemačka, Norveška, Republika Irska, SAD, Sjeverna Irska, Slovačka, Slovenija, Škotska, Španjolska, Švedska, Švicarska, i Wales. U rujnu 2004. godine Hrvatska je primljena u članstvo Svjetske oračke organizacije, čime je stekla pravo da dva prvoplasirana natjecatelja na državnom natjecanju sudjeluju na svjetskom natjecanju u oranju. Ove će godine po prvi puta sudjelovati i natjecatelji iz Makedonije i Rusije. Iz svake zemlje-sudionice natječu se po dva natjecatelja. Ore se u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima.

Republiku Hrvatsku u Sloveniji će predstavljati dvojica prvoplasiranih orača na šestom državnom natjecanju u oranju 2008. godine koje se održalo u Gudovcu (Bjelovarko-bilogorska županija), gospodin Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije i gospodin Marijo Spudić iz Karlovačke županije. Osim natjecatelja, članovi ekipe koja predstavlja Hrvatsku na ovom natjecanju su: član WPO-a: Tugomir Majdak, MPRRR, Zagreb; trener: Luka Čuljak, HZPSS, Zagrebačka županija; sudac: Ivica Prpić, HZPSS, Požeško-slavonska županija i zamjenik suca: Dario Padro, HZPSS,  grad Zagreb.

Ovo je tek 5. po redu svjetsko natjecanje u kojem će naši orači pokazati svoje umijeće. Sudjelovali smo na svjetskim natjecanjima: u Češkoj 2005., Irskoj 2006., u Litvi 2007.  i prošle godine u Austriji. Ove godine, u susjednoj Sloveniji naši će natjecatelji imati veliku podršku brojnih organiziranih  skupina navijača iz Hrvatske.

Više o samom natjecanju, programu, sudionicima, organizaciji, smještaju, popratnim događanjima i svemu ostalome, možete vidjeti na:

www.worldploughing.si

            Republika Hrvatska domaćin je 59. svjetskog natjecanja orača, 2012. godine, u Zadarskoj županiji, u Biogradu na Moru.

Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za ratarstvo

Pripremi za ispis