Duh orijenta u Zagrebačkoj županiji

Bamija se trži najčešće u sušenom stanju, mada trenutačna faza berbe nudi potrošačima i svježu bamiju koja se dalje može odmah konzumirati ili konzervirati zamrzavanjem ili mariniranjem.

Dokaz o ozbiljnim namjerama u proizvodnji bamije je i nabavljena sušara na OPG Grošević ukupne površine 13,4 m², koja zadovoljava potrebe sušenja ovih plodova.

U nasadu ugodnom za oko, zbog prekrasnih žutih cvjetova ove slijezovke, trenutačno traje berba plodova koji se odmah klasificiraju po veličini jer se za potrebe sušenja traže plodovi maksimalno 1,5 cm dužine, dok se oni krupniji ostavljaju za konzumaciju u svježem stanju.

Za potrebe hrvatskog tržišta najvećim dijelom bamija se uvozi iako postoje povoljni uvjeti za njezin uzgoj. Ova povrtlarske kulture kod nas je malo zastupljena. Bamije se povezuje s orijentalnim kuhinjama istočne Afrike i jugoistočne Azije.

U nastojanju da se domaća proizvodnja obogati rjeđe uzgajanim povrtlarskim kulturama i da naši tanjuri budu bogatiji raznovrsnim varivima, što drugo nego poželjeti uspjeh ovim vrijednim poljoprivrednicima!

Područna služba HZPSS-a Zagrebačke županije,
mr.sc. Ines Pohajda, viši stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis