Isplativa dvorotka

U  toj ponudi domaćih proizvoda teško je izdvojiti voće koje zaslužuje toliku pozornost kao smokva. Ne ulazeći sada u njenu hranidbenu i energetsku vrijednost ono što nas zaokuplja svakako je njezina cijena i isplativost uzgoja. Imamo sorte smokve koje u istoj godini donesu dva roda, petrovače i ljetno-jesenske plodove (dvorotke) i sorte koje donesu jedan ljetno-jesenski rod (jednorotke). Ljetno-jesenski plodovi međusobno se razlikuju po dozrelosti i krupnoći ploda, boji kožice, čvrstoći i okusu mesa. Plod petrovača također se razlikuje od ljetno-jesenskih plodova.

smokva_2.JPG

Obično su veći, više izduženi, sočniji i manje slatki. Osim ovih morfoloških karakteristika razlika je i u cijeni. Tako su naše najpoznatije i najraširenije sorte dvorotki: petrovača (bijela i crna petrovača) krajem lipnja i početkom srpnja postizale cijenu od 30 do 40 kn za kilogram. Sada u kolovozu  kad na tržištu dospijevaju dvorotke i jednorotke cijene se kreću od 15 do 20 kn za kilogram konzumne smokve.

Što se tiče suhih smokava cijena se kretala oko 30 kn za kilogram. U pravilu jednorotke se više koriste za sušenje zbog nešto većeg sadržaja šećera u plodu. Upravo zbog cijene koju postižu prvi plodovi petrovača neki od proizvođača koji su podigli nasad jednorotki isključivo za sušenje poznate sorte: sušioka ili zamorčica pripremaju dio nasada za precjepljivanje na dvorotke-petrovača bijela. Obilaskom nekoliko plantažnih nasada smokve Zadarske županije s dr. sc. Željkom Prgometom, izmijenili smo međusobna iskustva u proizvodnji ove isplative voćke. Tamo gdje se koriste sustavi za navodnjavanje, održavanje tla, rezidba, kontrola pojave ekonomskog štetnika zlatna mara(Cetonia aurata i Potasiae aeruginosa) postižu se i veći rezultati u uzgoju smokve, rodnosti i boljoj cijeni na tržištu.

                                                           Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl. inž. agr.
-viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis