Gnojidbeni pokus na grahu i mahunama

Metoda postavljanja gnojidbenog pokusa za obje kulture bila je jednaka. Pokus je postavljen u četiri varijante. Rabljene su formulacije NPK (SO3) 7-14-21 (24) u prvoj varijanti, NPK 7-20-30 u drugoj, u trećoj varijanti postavljena je kontrola (negnojena parcela) i NPK 5-15-30 u četvrtoj varijanti.  Na svakoj gnojenoj parceli u predsjetvenoj pripremi tla dodana je Urea, a prihrana je obavljena s KAN-om.

 
Varijanta 1.
700 kg/ha NPK (SO3) 7-14-21 (24) zaorano u osnovnoj gnojidbi
100 kg/ha Uree u pripremi tla za sjetvu
100 kg/ha KAN-a u prihrani tijekom vegetacije
Varijanta 2.
500 kg/ha NPK 7-20-30 zaorano u osnovnoj gnojidbi
100 kg/ha Uree u pripremi tla za sjetvu
100 kg/ha KAN-a u prihrani tijekom vegetacije
Varijanta 3.
Kontrola (negnojena parcela)
Varijanta 4.
600 kg/ha NPK 5-15-30 zaorano u osnovnoj gnojidbi
150 kg/ha Uree u pripremi tla za sjetvu
100 kg/ha KAN-a u prihrani tijekom vegetacije
 
Cilj ovog, kao i sličnih gnojidbenih pokusa koje Petrokemija provodi diljem Hrvatske na različitim kulturama, je upoznavanje krajnjeg potrošača s primjenom različitih NPK formulacija gnojiva. Kod mahuna se očito vidjela razlika u visini i gustoći biljaka između gnojenih i negnojenih parcela, dok se kod graha ta razlika očitovala u broju i veličini zametnutih mahuna. Nakon berbe navedenih kultura, odnosno po završetku pokusa, dobit će se potpuniji i relevantniji podaci.

Prije postavljanja pokusa obavljena je kemijska analiza tla kojom je ustanovljeno da se radi o tlu koje je dobro opskrbljeno fosforom i kalijem: sadržaj humusa je srednje dobar, ali je pH tla izrazito nizak. Znači, radi se o kiselom tlu koje je potrebno popraviti kalcizacijom.

Okupljenim poljoprivrednicima pokus su prikazali vlasnik tvrtke Tenagre, na čijim površinama je postavljen pokus, Davor Krce i Mirela Trdenić dipl. ing. agr., iz Petrokemije.

 
Područni odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Grozdana Grubišić-Popović, dipl. inž. agr.
Pripremi za ispis