Legalizacija farme muznih krava

U zakazano vrijeme – točno u podne, ovog vrućeg srpanjskog dana sakupili su se gosti i domaćini kako bi što uspješnije svladali najavljenu temu legalizacije objekata namijenjenih proizvodnji mlijeka ili mesa. Gotovo svi pozvani su se i odazvali, uz iznimku gospodina Kokanovića, stručnjaka za geodetske poslove, i gospodina Šumanovca, voditelja županijske podružnice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koji su bili spriječeni neodgodivim poslovnim obvezama.

2009_07_09_09.jpg
Čuvar kuće odlučio se malo odmoriti u hladu…

Uz pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora gospodina Andriju Matića, prisutni su bili i: pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša gospođa Silvana Tvrz, direktorica Croatia banke u Županji, gospođa Jurić, načelnik općine Štitar, gospodin Marko Bikić, viša upravna refentica za prostorno uređenje i gradnju gospođa Evica Lešić, predstavnica Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije gospođa Jasna Kopić, predsjednik Udruge svinjogojaca gospodin Dobromir Čović, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka gospodin Branko Garvanović, projektant gospodin Antun Ivanšić, te suradnica za nitrate pri HZPSS Katrin Gnjidić.

Nazočne su najprije srdačno pozdravili domaćini, gospodin Zdenko Živković sa suprugom i obitelji, a potom se svima obratio pročelnik Matić.

2009_07_09_08.jpg   2009_07_09_07.jpg

U kratkom je uvodu naglasio iznimnu važnost same legalizacije postojećeg stanja proizvodnih objekata unatoč poteškoćama koje taj postupak prate. Naime, radi se o relativno složenom postupku, koji obuhvaća više sudionika, od usluga arhitekta, geometra, projektanta, Ureda za urbanizam, potrebna je veterinarsko-zdravstvena i vodopravna suglasnost, sudjelovanje drugih županijskih službi, jedinice lokalne samouprave, banke koja će kreditno pratiti proizvođača… Uz to, mnogi poljoprivrednici ne odlučuju se na taj korak jer je to ipak investicija koja traži relativno velika sredstva, a na kraju se ipak „ništa od toga ne vidi, samo papir“, pa mnogi radije ulaze u investiciju od koje će biti konkretne, vidljive koristi, kao što je na primjer neki stroj ili oprema. No, treba znati da će vrlo skoro „ti papiri“ biti uistinu presudni, jer će sva sredstva iz različitih fondova biti vezana provedbu dobre poljoprivredne prakse, a da bi se ona uopće mogla odvijati, prva je pretpostavka da je taj objekt pravno postojeći, odnosno legaliziran.

2009_07_09_06.jpg
Proizvođači mlijeka na svom radnom mjestu, pažljivo prate zbivanja

Domaćin Zdenko svjestan je toga, pa je pokrenuo taj postupak i korak po korak nastoji doći do cilja, koji će mu između ostalog omogućiti i sudjelovanje u natječaju za sredstva iz APCP projekta, za sufinanciranje izgradnje odlagališta za stajnjak. Naime, za bilo koji natječaj EU fondova vezanih uz stočarsku proizvodnju potrebno je imati riješenu lokacijsku i građevinsku dozvolu za objekt, što mnogima uslijed raznih okolnosti nedostaje.

 2009_07_09_05.jpg   2009_07_09_12.jpg
Mjesta za buduće odlagalište stajnjaka ima dovoljno

2009_07_09_04.jpg 
… za kraj je stigla čak i torta!

Vrijeme je brzo prolazilo zahvaljujući zanimljivoj temi i raspoloženim sudionicima, i trebalo je donijeti zaključke. Gospodin Matić je objedinio sve doprinose raspravi, naglasivši da je i nadalje potrebno poljoprivrednicima obrazlagati potrebu legalizacije objekata, na skupovima koje organizira Županija, na skupovima udruga proizvođača goveda i svinja, ukratko – na svim okupljanjima poljoprivrednika. Gospođa Tvrz iznijela je vrlo konstruktivan i zanimljiv prijedlog: naime, na temelju prijedloga koji će načiniti predsjednici udruga i pročelnik Ureda za gospodarstvo, djelatnici Ureda za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša obići će sve zainteresirane proizvođače i uputiti ih u način na koji mogu legalizirati svoje postojeće objekte. Tako će informacije doći do poljoprivrednika, učinkovitije i brže nego da poljoprivrednici sami dolaze do tih informacija. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo održanim skupom i srdačno pozdravili domaćina i njegovu obitelj, do neke druge prilike.

 2009_07_09_03.jpg
Gospođa Silvana Tvrz pojašnjava postupke potrebne za legalizaciju objekata

2009_07_09_02.jpg
 Domaćin ispraća goste na odlasku – do skorog viđenja!

Katrin Gnjidić, dr. vet. med.
tehnički suradnik za nitrate na projektu Kontrole onečišćenja u poljoprivredi RH 
www.apcp.hr
Pripremi za ispis