Dolazak austrijskih uzgajivača goveda

Ova ekskurzija nije slučajna nego postaje dobar primjer suradnje i razvoja dobrih odnosa Udruge stočara s područja Požeštine i Savjetodavne službe te Udruga stočara iz Donje Austrije. Nakon što su nas prije dvije godine prvi puta organizirano posjetili uzgajivači, organizirani kroz uzgojno udruženje goveda područja Hainfeld-Lilienfeld (kod St.Poltena), postali su naši ambasadori dobre volje nakon povratka u Austriju jer su bili više nego zadovoljni viđenim i doživljenim.  Rezultat toga je da i druga Udruženja žele nas posjetiti, te su se najavili već za 2010 godinu. Između ostalih nas žele posjetiti i vodeće osobe Austrijskog uzgoja simentalskog goveda.

Po želji naših gostiju program posjete u biti ostaje isti, samo smo izmijenili neka poljoprivredna gospodarstva koja ćemo obići. Želja nam je što ljepše dočekati ih i prirediti im nezaboravan doživljaj iz našeg kraja, jer su to isto oni nama činili prilikom naših brojnih posjeta Austriji. U programu koji smo predložili obišli bi prostor Grada Požege, Park prirode Papuk (Jankovac), obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem goveda, proizvodnjom i preradom mlijeka na području Grada Pleternice, te Grada Kutjeva.

Također ćemo organizirati zajedničku zabavu za goste, članove naše udruge i prijatelje (18.07.2009. u večernjim satima), a u preostalom vremenu, kojega na žalost neće biti na pretek, obići koji od vinskih podruma, ali i ukazati na naše kulturne i tradicijske vrijednosti.

Tomislav Mikel dipl. ing. agr. stručni savjetnik za stočarstvo,
Područni odjel Požeško –slavonske županije
Pripremi za ispis