Posjet Kmetijsko-gozdarskoj zbornici Slovenije

Domaćini slovenske delegacije pod vodstvom Cirila Smrkolja, ravnatelja  Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Igor Kotnik, rukovoditelj sektora za poljoprivredno savjetovanje i Anton Jagodic, viši stručni savjetnik, uputili su kolege u trenutno stanje poljoprivrede i gospodarstva Slovenije.

Prema odluci Povjerenstva za izradu novog Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu zadužen je za izradu „Pravilnika za savjetovanje poljoprivrednika vezano uz višestruku sukladnost“. Spomenuti pravilnik jedan je od razloga našoj posjeti kolegama u Sloveniji.

Posjetom smo razmijenili iskustva sa slovenskim kolegama o pripremi, implementaciji i evaluaciji višestruke sukladnosti (cross – compliance) na poljoprivrednim gospodarstvima i nacionalnome zakonodavstvu. Time smo obuhvatili sve metode informiranja poljoprivrednika i edukacije savjetnika.

Višestruka sukladnost je sredstvo provođenja 19 već postojećih EU Direktiva iz područja zaštita prirode i okoliša, zaštiti bilja, zdravlje ljudi i životinja. Standardi i mjere osmišljeni su tako da najviše uzimaju u obzir specifičnost pojedine zemlje članice. Republika Hrvatske također će morati ugraditi mjere u svoje zakonodavstvo te time obvezati poljoprivrednike na poštivanje istih.

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Ivona Katalinić, stručni suradnik

Pripremi za ispis