Održana izložba stoke i stočnih proizvoda Šibensko–kninske županije

Izložba je po treći put obuhvatila uzgajivače goveda, ovaca i koza, te izlagače sira sa područja cijele županije i bila organizirana organizacijski i stručno na najvišem mogućem nivou. Na izložbi je predstavljeno i ocijenjeno 30 grla kod goveda, 16 kolekcija kod ovaca i 4 kolekcije kod koza  Nagrade su podijeljene u ukupno 7 kategorija za prvo, drugo i treće mjesto. Nagrade i priznanja uručili su Župan Šibensko–kninske županije dipl. oec. Goran Pauk i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije mr. sc. Zdravko Barać

Spomenut ćemo samo prvo nagrađene;

 1. U kategoriji krave Smeđe pasmine; nagradu je dobila krava Mrka, uzgajivača Filipa Kneževića iz Drniša   
 2. U kategoriji steona junica Holstein-Friesian pasmine; nagradu je dobila junica Bramsa,  uzgajivača Filipa Kneževića iz Drniša   
 3. U kategoriji prvotelke Holstein-Friesian pasmine; nagradu je dobila krava Lana, uzgajivača Alberta Popovića iz Kadine Glavice
 4. U kategoriji krave Holstein-Friesian pasmine; nagradu je dobila krava Miza, uzgajivača Josipa Vidovića iz Gradca
 5. U kategoriji prvotelke Holstein-Friesian pasmine, bez proizvodnih rezultata; nagradu je dobila krava Slava, uzgajivačice Damire Bojčić iz Ružića
 6. U kategoriji ovce, pasmine Dalmatinska pramenka; nagradu je dobio uzgajivač Mile Vujević iz Štikova
 7. U kategoriji ovan, pasmine Dalmatinska pramenka; nagradu je dobila uzgajivačica Slavka Vukorepa iz Gornjih Planjana

Krava Crna Zadranka, Holstein-Friesian pasmine, vlasnika Josipa Pleadina iz Pakova Sela, šampionka je 7. Županijske izložbe stoke i stočnih proizvoda, s proizvodnjom u standardnoj laktaciji preko 8 700  kg mlijeka.

Treba napomenuti da su se ovom prigodom predstavljene i hrvatske autohtone pasmine; krava „ Buša“ sa teletom, hrvatska šarena koza, hrvatska bijela koza, te pasmina „Dalmatinski magarac „.

Ukupno 16 OPG-a izložilo je svoje sireve i dalo veliki doprinos promociji ponude autohtonih proizvoda u Šibensko–kninskoj županiji. Po prvi puta svi posjetitelji su imali mogućnost degustirati i ocijeniti izložene sireve. Tko je htio dobio je listić i nakon što je kušao sireve, mogao je ocijeniti (zaokružiti) prema svom mišljenju tri najbolja. Komisija za proglašenje najbolje ocjenjenih sireva od strane javnosti, je sve zbrojila, a novčane nagrade za sirare, uručio je stručni savjetnik za stočarstvo u HZPSS-u, dipl.ing. Ivica Kosor.

Posjetitelji su odlučili, da su 3 najbolja sira proizvedena na OPG-u u Šibensko–kninskoj županiji;

 • 3. mjesto – OPG Boris Perić, Knin za tvrdi ovčji sir
 • 2. mjesto – OPG Mirko Validžić, Oklaj za polutvrdi ovčji sir u maslinovu ulju sa začinskim biljem
 • 1. mjesto  –  OPG Mirko Validžić, Oklaj za ovčji sir iz mišine
 •                    – OPG Mladenka Vukušić, Mirlović Polje za polutvrdi kravlji sir

Organizator se pobrinuo da i ove godine bude priređen bogat kulturno – umjetnički program, uz KUD Bedem iz Grebaštice, a također svi posjetitelji ove manifestacije mogli su degustirati i probati sve izložene sireve uz velike količine „Drniškog pršuta“ i uz vino Dalmacijavina d.d. Radne jedinice Drniš.

Mišljenja sam da je 7. Županijska izložba stoke ispunila sve svoje ciljeve, a nama organizatorima je ipak najvažnije da  je imala veliku posjećenost, te odigrala veliku ulogu u promociji stočarstva kao važne grane gospodarstva u Šibensk –kninskoj županiji.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove velike manifestacije, poglavito pokroviteljima; MPRRR, Županiji Šibensko – kninskoj, te Gradu Drnišu.

Područni odjel HZPSS-a Šibensko–kninske županije,
Ivica Kosor dipl. ing. agr., stručni savjetnik
Dubravka Kaić dipl.i ng. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis