4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

Savjetovanju su prisustvovali brojni hrvatski i inozemni voćarski stručnjaci i proizvođači voća, koji su se svojim izlaganjima predstavili svim sudionicima skupa.

Prvog dana savjetovanje je počelo svečanim otvaranjem i pozdravnim riječima organizatora: uime HVZ-a skup je pozdravio gospodin Željko Banjavčić, predsjednik HVZ-a, a uime HZPSS-a dr.sc. Ivan Katalinić, ravnatelj Zavoda. Uslijedili su pozdravi suorganizatora savjetovanja, nakon čega je savjetovanje službeno otvorio gospodin Miljenko Rakić, ravnatelj Uprave za poljoprivredu MPRRR-a.

Zatim su prezentirana plenarna izlaganja:

  • M. Antolović, Z. Miholić, Blanka Sinčić Pulić: Voćarstvo na području Istarske županije – jučer, danas, sutra;
  • V. Par: Smjernice razvoja voćarstva za razdoblje 2008.-2013.;
  • M. Rakić, Andrea Martonja Hitrec: Organizacija tržišta voća;
  • T. Petrović, Božena Barić: Zakon o integriranoj proizvodnji;
  •  I. Danjek: Dobra poljoprivredna praksa u Republici Hrvatskoj.

Nakon plenarnih izlaganja rad je na savjetovanju nastavljen po sekcijama:

  • I.   Sekcija pomoekologije, na kojoj je prezentirano ukupno dvadesetšest izlaganja, od kojih je bilo osam izlaganja sudionika iz inozemstva: Slovenije, Srbije i Italije;
  • II.  Sekcija nove tehnologije, u sklopu koje je prezentirano deset izlaganja i jedno izlaganje gosta iz Belgije;
  • III. Sekcija zaštite od bolesti, štetnika i korova u voćarstvu, na kojoj je izloženo osam tema;
  • IV. Sekcija mehanizacije i opreme u voćarstvu, na kojoj su prezentirane tri teme;
  • V.  Sekcija ekonomika voćarske proizvodnje sa šest izlaganja, te
  • VI. Sekcija skladištenja i prerade voća, s pet prezentiranih tema.

Obzirom da je savjetovanje bilo podijeljeno u 6 navedenih sekcija, u svakoj se sekciji moglo pronaći veliki broj zanimljivih i korisnih te novih informacija vezanih za svako od navedenih područja u voćarstvu, kako cijele Hrvatske tako i inozemstva. Nakon svake sekcije vodila se otvorena rasprava, na kojoj se vrlo konstruktivno raspravljalo o prezentiranim temama i o voćarstvu u Hrvatskoj općenito.  

Sekcijski rad omogućio je prezentiranje većeg broja stručnih specijalističkih tema, koje su sve redom bile vrlo interesantne. U radu sekcija jedini je problem bio što je predviđeno vrijeme za izlaganje gotovo svakom predavaču bilo prekratko, tako da se podosta kasnilo u programu za sve vrijeme trajanja stručnog dijela savjetovanja.

Treći dan savjetovanja domaćini su organizirali stručno-turističku vožnju po Istri, kako bi svi sudionici upoznali i ljepote unutrašnjosti Istarske županije: najprije je posječena tvrtka Agropordukt d.o.o. u Vodnjanu pokraj Pule, zatim je izlet nastavljen vožnjom do Poreča, gdje je domaćin bila tvrtka Agrolaguna d.o.o. iz Poreča, koje se, i jedna i druga, bave vinogradarsko-vinarskom i maslinarskom proizvodnjom, a potom je vožnja nastavljena do Motovuna i mjesta Kaldir, koji je tradicionalno voćarski kraj, u kojem se  uzgajaju kruške i trešnje te u novije vrijeme sve više šljive, breskve nektarine i jabuke. Izlet je završio posjetom vrlo živopisnom seoskom gospodarstvu Štefanić, u istoimenom mjestu pokraj Kaldira odnosno Motovuna, uređenom u tradicionalnom istarskom stilu, koje je ugostilo sudionike savjetovanja i omogućilo uživanje u tradicionalnom jelu i piću.

motuvun.jpg

Motovunski voćarski kraj

 motuvun_2.jpgmotuvun_3.jpg

Druženje na seoskom gospodarstvu Štefanić

Na kraju se slobodno može zaključiti da je i ovo 4. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem bilo uspješno i posjećeno, da se mnogo raspravljalo o dobrim i lošim stranama hrvatskog voćarstva te da se sve više stavlja naglasak na poboljšanje voćarske proizvodnje u smislu standardizacije te proizvodnje i stvaranja konkurentnosti na domaćem i na stranom tržištu.

 

Područni odjel HZPSS-a Zagrebačke županije,
Ana Kovač, dipl. ing., stručni suradnik za hortikulturu

Ured ravnatelja HZPSS-a
Višnja Šimunović, dipl. ing., načelnica  Odjela za hortikulturu
                                                                                           

Pripremi za ispis