Posjet podravskim farmerima –mljekarima

Obiđena su slijedeća OPG i njihove farme sa mliječnim kravama, u Koprivničkim Bregima;

  • OPG Dražena Sršića: farma sa 20 muznih krava, izgrađena 2006. g. vlastitim sredstvima, bez građevinske dozvole, te
  • OPG Tomislava Jadanovića: farma sa 29 muznih krava, izgrađena 2006.g. također vlastitim sredstvima i bez građevinske dozvole.
  • Na incijativu HZPSS vlasnik je obje staje pokrenuo legalizacije – izrade potrebne dokumentacije.
  • OPG Ivice Podunajca: gradilište nove farme za 54 muzne krave iz Operativnog programa razvoja govedarstva. Do sada su završeni betonski radovi u zemlji – temelji i lagune. Gradnju staje započeo je UNIMONT iz Slatine, vlastitim sredstvima – po sistemu ključ u ruke. Zahtjev za kredit za ovu staju prošao je na središnjem povjerenstvu na 27 sjednici od 20. listopada 2008. kredit u HBOR-u nije još odobren, pa je privremeno obustavljena daljnja gradnja, koja će biti nastavljena odmah po odobrenju kredita i naplate izvedene situacije.
  • Nakon toga obiđene su dvije izgrađene farme iz Operativnog programa razvoja govedarstva, prva u Delovima, općina Novigrad Podravski na OPG Marinka Šimunića: farma za 40 muznih krava, te u Donjim Zdjelicama, općina Virje, na OPG Damira Crnjakovića: farma za 32 muzne krave. Obadvije farme su prošle tehnički pregled i dobile uporabnu dozvolu. Obje farme izgradila je firma UNIMONT – Slatina, po sistemu ključ u ruke. U planu je svečano otvorenje ovih farmi krajem siječnja ili početkom veljače.

Poslije obilaska farmi i upoznavanja sa problemima, održan je sastanak u Molvama, na kojem se priključio i g. Josip Martinčević, jedan od prvih koji je na incijativu HZPSS, izgradio suvremenu farmu za 30 mliječnih krava, prvu na području općine Molve. Sa otplatom zadnje rate za staju i traktor na OPG-u Martinčević Josipa, ponovno na incijativu HZPSS planira se proširenje staje za još 20 muznih krava. Ovo proširenje planirano je u sklopu Operativnog programa razvoja govedarstva.

Analizirajući mogućnost rješavanja problema u sklopu proizvodnje mlijeka, od cijene mlijeka, razvrstavanja mlijeka u I i II razred i otplata kredita, općenito managementa na farmi, pa do zemljišta, proizvodnje stočne hrane i legalizacije postojećih bespravno izgrađenih staja – farmi, te što uspješnija provedba Operativnog programa razvoja govedarstva, dogovoreno je da se u suradnji sa Udrugama traže što efikasnija i bolja rješenja.

HZPSS- Odjel za stočarstvo, u suradnji sa Hrvatskom mljekarskom udrugom iz Zagreba, te Udrugom za travnjaštvo krmno bilje i razvoj poljoprivrede iz Koprivnice, priprema, Prvo regionalno savjetovanje proizvođača mlijeka sjeverozapadne Hrvatske, koje će se održati 24. veljače 2009. u Molvama, o čemu će biti objavljena detaljna informacija.

Područna služba HZPSS-u Koprivničko-križevačke županije
Antun Tomašević, dipl. inž;, rukovoditelj Područne službe

 

Pripremi za ispis