Studijsko putovanje obrtnika i OPG- iz benkovačkog područja u Istru i Kvarner

Uz obrtnike bilo je tu i nekoliko OPG-a, zatim nekoliko članova  "Udruge vinogradara i vinara Nadin", s predsjednikom Željkom Vrsaljkom, a iz Razvojne Agencije Zadarske županije: Matilda Dragić, dipl. oec., Jelena Marić, dipl. oec., i Katarina Colić, dipl. oec.

Iz Hrvatske Obrtničke Komore: savjetodavna služba Lenko Ugrinić, dipl. oec., i Ivica Kostović, dipl. ing. agr., zatim Ante Baraba, dipl. iur., ispred Službe za gospodarstvo – Ured Državne Uprave Zadarske županije – Ispostava Benkovac  i Zvonimir Vlatković djelatnik Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Ispostava Benkovac.

Cilj ovog puta je upoznati naše obrtnike i OPG-a sa razvojem agroturizma u Istri i Kvarneru te našim mogućnostima aplikacije stečenih iskustva u našim proizvodnim uvjetima.  

Osim zamišljenog razgledavanja starog grada Motovuna i grada Rovinja naša prva destinacija je posjet gospodarstvu "Agroturizam Tikel" u okolici Karojbe. Dobrodošlicu i pozdravnu riječ uputio je domaćin Mario Tikel  uz ponudu aperitiva od domaće rakije, nakon čega slijedi ručak s domaćeg istarskog jelovnika. Sve što se nudi na ovom gospodarstvu ujedno se i proizvodi na vlastitim površinama kojih je 13 ha. Od toga 3 ha vinograda ,ostalo su voćnjaci, maslinici i oranice. Meso se sprema od domaćih životinja uzgojenih na gospodarstvu. Tu je i registrirani vinski podrum sa 20.000 litara vina i malom arhivom. Na gospodarstvu radi pet članova: otac, majka, dva brata i sestra koja ujedno i studira poduzetništvo na Veleučilištu u Pazinu. Vlasnik gospodarstva istaknuo je punu podršku i razumijevanje od Istarske županije i Istarskog fonda za razvoj.

Slijedeće jutro napuštamo Rovinj idemo prema jami Baredine, gdje nas dočekuje stručno spelološko vodstvo s kojim se spuštamo po dvije grupe u 60-ak m duboku jamu koja je tek prije petnaestak do dvadeset godina zaštićena te turistički dobro prezentirana i valorizirana. Nakon toga polazimo prema Limskom kanalu.

Našoj vožnji dajemo smisao puta i ukratko se predstavljamo svaki u svojoj službi i pružamo korisne informacije našim obrtnicima i OPG-a, i tako uz ugodni razgovor  napuštamo Istru. Naše odredište je Kvarner točnije otok Krk, odnosno grad Vrbnik. U Omišlju nas dočekuje kolega Zoran Tadić i krećemo za Vrbnik. Stižemo u večernjim satima na gospodarstvo "Nada" koje posjeduje: restoran, konobu i vinariju, vlasnika Željka Juranića. "Nada" objedinjuje turizam, ugostiteljstvo i proizvodnju vina što nam je potvrdio i gospodin Juranić. Nakon dobrodošlice slijedi zajednička fotografija, ulazimo u objekt slijedi kratka prezentacija i razgledavanje konobe tj. njenog proizvodnog dijela: punionice, prostora za preradu i čuvanje vina, arhivu, proizvodni kapaciteti cca 50.000 litara vina a kroz konobu stižemo u restoran koji je u rustikalnom stilu uostalom kao i cijeli objekt. Dok degustiramo ponuđeno vino Žlahtinu i Brajdicu uz pršut i sir u prodajnom djelu kupujemo flaširana vina,suvenire, domaći sir te netom izrađenu zajedničku fotografiju.

Sam pristup domaćina gospodina Juranića ostavlja nas zatečene sa visokom profesionalnošću i poslovnošću. U prilog tome ide broj od 34 uposlenika od kojih su mnogi stručnjaci u svom djelu posla od enologa do profesionalnog fotografa.

Sam smještaj objekta u starom dijelu Vrbnika odaje poštivanje kulturnog nasljeđa izgradnje i tradicijske baštine. Kod samog preuređenja objekta vodilo se računa o funkcionalnosti i iskoristivosti prostora do maksimuma pa umjesto velikih okruglih inox bačvi nalazimo inox bačve četvrtastog izgleda iz specijalne narudžbe. Puni dojmova vraćamo se natrag, ali obogaćeni druženjem, i svime što smo vidjeli i ponijeli s ovog zajedničkog puta.

Područna služba HZPSS-a Zadarske županije,
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis