Projekt “Razvoj ruralnog turizma u Konavlima“

Na spomenutom skupu prisustovali su predstavnici svih relevantnih institucija koji su, odnosno će biti dio ovog projekta, počevši od lokalne samouprave, općinske i županijske Turističke zajednice preko Instituta za turizam RH, regionalne razvojne agencije, HZPSS-a, HRZVV–a pa do raznih udruga zainteresiranih za razvoj ruralnog turizma te samog resornog ministarstva i MPRRR-a.

Naravno, važnu ulogu u radu imali su i poduzetnici koji se već bave određenim vidovima ove djelatnosti na svojim OPG-ima odnosno domaćinstvima. Svoju viziju razvoja kvalitetno su i sa puno entuzijazma predočili prisutnima državni tajnik te načelnica u Ministarstvu gđa. Vesna Rajković koja je ujedno bila i moderator okruglog stola. Istaknuto je kako Konavle zaista imaju niz preduvjeta za razvoj ruralnog turizma te veliku šansu postati kvalitetna destincija sa isto takvim proizvodom o ovoj sferi turističke djelatnosti. Svakako su to prostor bogat prirodnim ljepotama, na sreću za sada ekološki i građevno nedevastiran te blizina Dubrovnika, svjetski poznate turističke destinacije.

11_12_kon.jpg

Kvalitetni razvoj turizma u Konavlima ima više postavljenih ciljeva od kojih su dva najvažnija: očuvanje ruralne te kulturno tradicionalne baštine Konavale od prijetni urbanizacije i apartmanizacije te povećanje bruto dohotka konavljana kako bi  Konavle postale poželjan i ugodan životni prostor čime bi se zaustavilo raseljavanje mlađe populacije. Kako se u ovoj djelatnosti mogu napraviti odlični rezultati, prikazala je na primjerima i iskustvima razvoja ruralnog turizma iz drugih krajeva Hrvatske (Baranja, Stara kapela) načelnica u ministarstvu turizma, gđa. Vesna Rajković.

Doista, primjer eko-etno sela Stara kapela bila je prava provokacija prisutnima da uvide što se sve s jednim entuzijazmom, upornošću i oragniziranošću može napraviti. Također su bila vrlo dragocjena za čuti iskustva razvoja turizma u Istarskoj Županiji od predsjednika konzorcija Ruralis. Gdin. Robert Bačac je otvoreno i bez kompleksa opisao razvoj ruralnog turizma u Istri govoreći o dobrim i lošim stvarima s kojima su se susretali dok nisu došli do kvalitetnog nivoa na kojem se sad nalaze.

S pozicije struke u turizmu, svoj obol okrugom stolu dao je gdin. Neven Ivandić iz Instituta za turizam RH. Ujedno će Institut, kao strukovna institucija, biti autor Akcijskog plana razvoja ruralnog turizma u Konavlima. Na koncu je gđica. Darija Musulin iz Uprave za ruralni razvoj upoznala prisutne s programima i mjerama koje MPRRR provodi u cilju razvoja ruralnog prostora.

Ovaj odlično organiziran i posjećen okrugli stol završio je raspravom u kojoj je data puna podrška za provedbu spomenutog projekta te dogovoreno da se za slijedeći skup, zapravo radionicu, pripreme konkretne ideje s kojima će se krenuti u izradu Akcijskog plana, temeljnog dokumenta za provedbu projekta.

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Marijo Car, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis