Održana 6. izložba sireva Karlovačke županije

Izložbi je prethodilo stručno ocjenjivanje od strane međunarodne ocjenjivačke komisije u sastavu:
prof. dr. sc. Jasmina Havranek – predsjednik,
prof. dr. sc. Dubravka Samaržija – zamjenik,
prof. dr. sc. Neven Antunac – član,
doc. dr. sc. Slavica Gole Teger – član,
doc. dr. sc. Samir Kalit – član,
dipl. ing. Ružica Gagić – koordinator i
dipl. ing. Iva Horvat – pomoćnik.

Ocijenjivanje je održano 21. studenog na fakultetskom pokusnom dobru Jazbina. Na ocjenjivanje je pristiglo 32 sira i jedno vrhnje. Dvanaest sireva osvojilo je odličje, od kojih su dva osvojila zlato, devet srebro i jedan broncu. Prvo mjesto osvojio je sir škripavac Milana Miščevića iz Josipdola, drugo mjesto osvojio je svježi kravlji sir Nade Braim iz Lasinje, a treće mjesto dijele Dušanka Čavrag iz Jasenka za sir škripavac i Vesna Jurčević iz Jazvaca, općina Draganić za sir s tartufima.

Izložbu je otvorila gospođa Olga Grgurić – dožupanica Karlovačke županije. U ime domaćina skupu se obratio načelnik općine Rakovica gospodin Franjo Franjković, a u ime suorganizatora skupu su se obratio voditelj Područne službe HZPSS-a dipl. ing. Aleksandar Horvatić.

Nakon uvodnog dijela skupu se obratio doc. dr. sc. Samir Kalit, koji se osvrnuo na rezultate ocjenjivanja, te uručio nagrade i priznanja svim proizvođačima, koji su dali svoje proizvode na ocijenjivanje.

U drugom dijelu programa održano je nekoliko tematskih predavanja. Mr. sc. Natalija Knežević iz Uprave za veterinarstvo MPRRR-a, koja ujedno obbnaša dužnost voditelja odjela za mlijeko, med i jaja održala je prezentaciju na temu „Postupci registracije objekata za preradu proizvoda animalnog porjekla prema novom pravilniku o registraciji“ (N.N. 125/08).

Jože Križan iz Slovenije održao je predavanje na temu „Spremanje sijena uz primjenu suvremene tehnologije“, a Marija Bohaniček – predstavnica Micro grupe Split predstavila je pilot projekt „Osnivanje poduzetničke zone Grabovac“. Projekt je jedinstven po tome što bi se u poduzetničkoj zoni nalazila sirana, koju bi koristili proizvođači iz Karlovačke županije i njoj susjednih županija, a ujedno bi bila edukacijsko – prodajni centar. Kolika bi bila cijena korištenja, definirati će se kroz daljnji razvoj projekta. Planirani završetak zone je 2010. godine, a u zoni bi se pored sirane nalazili svi prateći sadržaji (financijske institucije, smještajni kapaciteti i sl.).

Dipl. ing. Višnja Magdić – viši savjetnik za male životinje prezentirala je projekt „Cesta sira Karlovačke županije“. Projekt je prepoznat i od strane Karlovačke županije, koja će projekt poduprti financijski s 30.000 kn kroz slijedeće dvije godine, a i od strane MPRRR-a. Prvi je to takav projekt na razin RH i predstavljat će okosnicu svim budućim projektima. Inicijalna sredstva od cca 150.000 kn samo su kap koja će pokrenuti projekt, koji stoji puno puno više. Na cesti sira nalazit će se svi registrirani objekti u kojima je moguće kupiti ili kušati kvalitetan sir.

Karlovačka županija jedinstvena je po tome što danas ima registrirano osam mini sirana, a u postupku registracije nalazi se još toliko.

Područna služba HZPSS-a Karlovačke županije,
Krešimir Fumić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis